14°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Happy BSC

MITSKO BIĆE IPAK POSTOJALO! Pronađen dokaz da je jednorog živeo među ljudima

Golden Rose ad

  Jednorog- snežno beli konj, svilene grive, blistavih očiju i sa dugim, spiralnim rogom na glavi, čest je motiv mitova i legendi mnogih naroda. Simbol  je sreće, čestitosti i lepote. Pominje se u drevnim epovima od Indije do Skandinavije, opisivan je i u Bibliji, a obožavali su ga Aristotel, Aleksandar Veliki, Džingis Kan, Julije Cezar...

Njegovom rogu su prepisivana magijska dejstva, no nema ni jednog dokaza koji bi posvedočio o postojanju ovog mitskog bića kao stvarne životinje koja je ikad živela na Zemlji.  

PROČITAJTE JOŠ: PREŠAO reku Senu hodajući na konopcu

Nedavno su naučnici pronašli lobanju za koju se veruje da pripada praistorijskoj životinji koju su nazvali „Sibirski jednorog“. Reč je o davno izumrloj vrsti za koju se smatra da je izvor svih mitova o jednorogu. 

Skeleti ove životinje, u biologiji poznate kao Elasmotherium sibiricum, poznati su naučnicima još od ranije, ali se verovalo da su nestali iz eko sistema mnogo pre pojave čoveka. Nedavno je u Kazahstanu pronađena lobanja koja dokazuje da je ova životinjska vrsta živela uporedo sa prvim ljudima. 

Nažalost, „Sibirski jednorog“ sa svojim mitskim naslednikom, rogatim belim konjem, nema baš mnogo sličnosti. Dlakav i zdepast, više podseća na nosoroga nego na konja. Jedino što im je zajedničko jeste jedan rog na glavi. 

PROČITAJTE JOŠ: NEVEROVATNO OTKRIĆE U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Evo šta su naučnici otkrili, a starije je od PIRAMIDA i STOUNHENDŽA!

Opšti stav naučnika jeste da je ova vrsta izumrla pre 350 000 godina. Pronađena lobanja je mnogo mlađa, što dokazuje da je u nekim predelima ipak uspela da opstane još par stotina hiljada godina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad