3°C

Beograd

Photo: Youtube/preentscrean

Izvor: Istoriijaski zabavnik

TRAGIČAN KRAJ NAJLEPŠE LJUBAVNE AFERE: Diva i najmoćniji čovek

Golden Rose ad

Velike ljubavi uglavnom su tužne, dramatične, gotovo "epske" - one sa sobom nose valove ushićenja i blistavih trenutaka, ali i žustrinu, oštre reči, burne svađe, strašne razlike, i često se pretvaraju u patološke odnose bez kraja i konca. Jedna od takvih bila je romansa čuvene operske dive Marije Kalas i grčkog milijardera Aristotela Onazisa, koja je ostala upisana kao jedna od najlepših, ali i najtežih ljubavnih priča u savremenoj istoriji.

Glamurozna grčka zvezda jedinstvenog glasa i harizme, jedna od najuticajnijih žena svog doba, elegantna i nedodirljiva, Marija Kalas, gotovo dve decenije živela je burnu i intrigantnu ljubav sa Aristotelom Onazisom, a njihov odnos do dana današnjeg nije prestao da intrigira javnost. Oni su proveli godine i godine u jednoj vrsti zajedništva, ali uprkos čvrstini veze njihov odnos bio je "obojen" suzama, padovima, preprekama, osvetama i dramatičnim obrtima.

Pročitajte još i ovo: FUJ! Nikada ne biste pogodili ŠTA SE NALAZILO NA MENIJU ENGLEZA u viktorijansko doba!

“Zabranjena” ljubav

Kada se između grčke pevačice i čuvenog biznismena rodila ljubav na njegovoj jahti "Kristina", na kojoj se elita tog doba zaputila na tronedeljno krstarenje Mediteranom, oboje se bili u braku - ona sa 30 godina starijim menadžerom Đovanijem Batistom Meneginijem, a Aristotel s bogatom naslednicom Atinom Livanos. Silinu emociju koja se tada javila ništa nije moglo da pomuti, prepreke i društvene norme nisu mogle da stanu na put magnetnoj privlačnosti, pa ni to što je Marijin suprug bio prisutan na jahti.

Harizmatični bogataš bio je opčinjen šarmom tada 32-godišnje dive, i svaka njena želja za njega je predstavljala zapovest - kada je rekla da voli tango, plesali su celu noć tango, kada je rekla da voli ruže, on je ispunio čitavu plesnu dvoranu ružama, kada je rekla da voli proslave, organizovao je jednu samo u njenu čast...

I upravo tu, jedne tople, avgustovske večeri, na toj jahti, koja se usidrila u podnožju planine Atos, Marijin i Aristotelov život se ukrstio jednom za svagda. Oni su se tada susreli sa vaseljenskim patrijarhom Atinagorom, koji im se zahvalio na tome što su proslavili Grčku, nazvavši ih "najvećim pevačem i najvećim mornarom u savremenom svetu". Mariji su se oči napunile suzama, i ona je te reči protumačila kao Božji znak i dozvolu za njihovu ljubav, slomivši svaki otpor za ovu "zabranjenu" romansu.

Pročitajte još i ovo: PREŠAO reku Senu hodajući na konopcu

Ova uspešna i nesalomiva dama zatražila je od svog supruga razvod čim se krstarenje okončalo. Menegini je "poludeo" javno optuživši Onazisa za slom braka. Legendarni bogataš je odreagovao u svom maniru - javno ga je zapitao: "Koliko hoćete za Mariju? Pet ili deset miliona?"

A, onda se jedne noći jednostavno pojavio ispred njihove kuće, dozivajući Mariju i obrativši se njenom suprugu: "Došao sam da ti uzmem ženu!"

U mesecima koji su usledili, zaljubljeni par okončao je svoje brakove, i upustio se u romansu koja će trajati do smrti, ali uz užasne i bolne slomove i peripetije ravne najmaštovitijim holivudskim ostvarenjima.

Toksična veza

Veza sa Aristotelom doprinela je da lepa Grkinja bude česta "meta" tabloida, iako je i pre toga bila na lošem glasu u štampi. Novinari su neretko uz nju vezivali reči "razuzdana" i "perverzna", a ova afera bila je prava "poslastica" za njih.

- Nisam anđeo i ne pretvaram se da jesam. To nije jedna od mojih uloga. Ali, nisam ni đavo. Ja sam samo žena i umetnik, i kao takvoj hoću i da mi se "sudi" - rekla je Marija jednom prilikom.

Ipak, loša reputacija u javnosti u kombinaciji sa teškoćama u pevanju koje su se javile usled naglog mršavljenja i slabljenja dijafragme, kao i sama ljubav sa Onazisom, podstakla su je da se povuče sa scene, daleko pre vremena.

Ona je želela da bude samo "žena koja voli", i da svu pažnju i energiju usmeri u svoju novu ljubav - i zaista jedno vreme oni su se voleli beskrajno, Marija je imućnog brodovlasnika pratila na putovanjima širom sveta, uživala je u njegovim skupocenim darovima, raskošnim haljinama, podršci, pažnji, oduševljenju njome...

Međutim, u narednim godinama njihova veza poprimila je patološku formu i pretvorila se sado-mazohistički odnos u kome je Aristotel bio brutalan i neosetljiv, a Marija žena zavisna od njegovog dodira i reči, koja je živela jedino za vreme provedeno sa njim.

Ponekada je danima ne bi zvao, a ona je očajna čekala njegov poziv. Igrao se sa njom - nestajao je na neko vreme, pa se vraćao uz velike gestove, medene reči i postupke. Bio je surov - neretko bi je u društvu ponižavao, govoreći da je ona samo "glupa, predebela dama sa velikim nosem".

Jednom prilikom javno ju je osramotio rečima da je "dobra samo za krevet". Drugom prilikom, kada je obećao Mariji da će je konačno oženiti, ona je to obelodanila novinarima. Međutim, Onazis je njene izjave demantovao uz opasku da su to "dečije šale i njene fantazije". Kao da sve to nije bilo dovoljno, Onazis je bio kompulsivno neveran, a vrhunac je bila afera sa Džeki Kenedi, tada najpoželjnijom udovicom na planeti!

Marija je jedno leto poželela da ponovo provede na krstarenju sa Onazisom, kada joj je saopštio da je to nemoguće, jer on ima specijalnog gosta na jahti (misleći na Džeki). Marija ga je tada ostavila, što je on olako shvatio, rekavši joj da će se videti ponovo u septembru.

- Ne, Ari, ne shvataš, ostaviću te i više ti se nikada neću vratiti - rekla mu je ova tragična heorina tada.

I zaista - taj događaj označio je definitavan krah njihove ljubavi, ali ne i kraj.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad