29°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Tanjug

U britanskom muzeju biće prikazana najstarija mapa zvezda

Britanski muzej će prikazati, kako je naveo danas, najstariju sačuvanu mapu zvezda na svetu na predstojećoj velikoj izložbi o Stounhendžu.

"Nebra skaj disk" star 3.600 godina, prvi put otkriven u Nemačkoj 1999. godine, jedan je od najstarijih sačuvanih prikaza kosmosa na svetu i nikada ranije nije bio izložen u Velikoj Britaniji, saopštio je londonski muzej. 

PROČITAJTE JOŠ: DESILO SE NA DANAŠNJI DAN: Izgrađena jedna od NAJVEĆIH SRPSKIH TVRĐAVA

Bronzani disk od 30 centimetara ima plavo-zelenu patinu i ukrašen je zlatnim simbolima za koje se smatra da predstavljaju Sunce, Mesec i sazvežđa.

Na izložbi "Svet Stounehendža'' planiranoj za sledeću godinu disk će biti prvi put pozajmljen od Nemačke u poslednjih 15 godina.

Velika Britanija je tek četvrta zemlja u kojoj će disk biti prikazan nakon što je otkriven zakopan u zemlji u istočnoj Nemačkoj.

PROČITAJTE JOŠ: MISTERIOZNA "KUĆA LICA": NEREŠIV FENOMEN- Lica mrtvih se pojavljuju po zidovima! (VIDEO)

Disk će biti prikazan zajedno sa izuzetno retkim priveskom na kojem se nalazi Sunce starom 3.000 godina koji je, prema britanskom muzeju, opisan kao najznačajniji komad zlata iz bronzanog doba ikada pronađen u Britaniji.

Izložba će trajati od 17. februara do 17. jula 2022. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar