0°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Novosti magazin

NEVEROVATNO! U DIZNILENDU NEMA KOMARACA! Bićete iznenađeni objašnjenjem!

Park Disney World u Sjedinjenim Državama mesto je bajki. U zabavnom parku oživljavaju svetski poznate priče. Mnoga deca i odrasli sanjaju o tome da jednog dana šetaju po Disney World-u. Ako vam se ikada ukaže prilika, obratite pažnju da li možete da uočite komarce. Verovatno ne, jer iz iznenađujućeg razloga ove  životinje ne ulaze u park bajki.

PROČITAJTE JOŠ: ČUDESNO SELO LEPIH ŽENA: Sve imaju samo im jedno fali!

Topla klima

Budući da je Disney World na Floridi, očekivali biste mnogo buba u parku. Temperature su često visoke, a po takvom vremenu se mogu naći mnoge vrste komaraca i drugih sićušnih stvorenja. Uprkos ovim neprijatnim okolnostima, Dizni je odlučio da bi ovo trebalo da bude mesto za izgradnju „najsrećnijeg mesta na zemlji“.

Statue u parku su obložene specijalnim materijalom, tako da se voda sa njih odmah sliva

Projekat Florida

U najdubljoj tajnosti, Volt Dizni je 1960 -ih razvio ideje za svoj zabavni park. Čak je za svoje planove koristio šifrovano ime: projekat Florida. Poznati režiser dao je slobodu svojoj kreativnosti i došao do sjajnih ideja za svoj zabavni park. Sam Dizni nije video da se projekat realizuje. Umro je 1966. godine, a tek 1971. godine Disney World otvorio je vrata posetiocima.

Svake godine u proseku 52 miliona ljudi poseti tematski park iz bajke! Ne samo turisti, već su tu i desetine hiljada zaposlenih. Kako je moguće da nikoga nikada ne ubode komarac? 

PROČITAJTE JOŠ: VELIKO SNIŽENJE KAO AFRODIZIJAK! Kad cene padaju, ono drugo raste!

Poseban miris

Uvek su vam na dohvatu kante za smeće, a posebni raspršivači vazduha čine da okruženje miriše na vanilu ili sveže pečene kolačiće. Milioni cveća rastu u parku, a zaposleni imaju svoje tajne rute za šetnju, tako da posetioce susreću samo u Diznijevoj uniformi.

Dizni je želeo da svoj park iz snova održi što prirodnijim i iz tog razloga je upotreba pesticida strogo zabranjena

Da bi zauvek proterao komarce iz parka, Dizni je angažovao stručnjaka, Vilijama Potera, još 1960 -ih.

PROČITAJTE JOŠ: Uhvaćen jelen u centru Požarevca

Stručni saveti

Poter je bio uključen u nastojanja da zadrži komarce dalje od područja Panamskog kanala. Kasnije bi mogao da iskoristi znanje koje je stekao na ovom projektu kako bi se rešio insekata u Disney World -u. Poterova strategija? Sprečite komarce da polažu jaja u okolinu. Jer što je manje jaja, manje će krvožednih odraslih komaraca kasnije leteti okolo!

Pametni trikovi

Komarci obično polažu jaja u stajaću vodu. Zato nigde u Disney World nećete naići na stajaću vodu. Mogući su vodopadi, tekući potoci ili spektakularne fontane - sve dok se voda stalno kreće.

Poter je takođe obezbedio odličnu drenažu vode u parku, tako da nikada nema previše vlažnih delova zemlje na kojima komarci mogu da urade svoje. Čak su i sve zgrade i statue uzele u obzir kišnicu. Dizajnirani su tako da voda odmah klizi i ne stvara lokve.

PROČITAJTE JOŠ: SCENA IZ AUTOBUSA ZALUDELA SVET: VATRENU PLAVUŠU vrtela se OKO ŠIPKE i SPUŠTALA NA POD (VIDEO)

Sprej od belog luka

Uprkos svim ovim trikovima, komarci ponekad uspeju da se ušunjaju u park. Oni će se odmah ukloniti, ali ne očekujte nikakve pesticide. Dizni je želeo da svoj park iz snova održi što prirodnijim. Ako preti izbijanje zaraze komaraca, zaposleni prskaju poseban sprej sa belim lukom.

Komarci mrze miris belog luka i brzo će potražiti drugi dom. Ali ne očekujte da će zbog toga vazduh u parku mirisati poput italijanskog restorana. Količina belog luka koja se koristi u spreju je toliko mala da posetioci neće primetiti miris.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad