2°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustracija

Izvor: Tanjug

ŽIVOTINJE U BORBI PROTIV VATRENE STIHIJE: Stado od 300 ovaca i koza zaduženo je za zaštitu dela Barselone od požara

Stado od 300 ovaca i koza zaduženo je za zaštitu dela Barselone od požara, a cilj je da ih bude što više, navode strani mediji i naglašavaju da je to stari metod zaštite od požara.

Barselona je u borbi protiv vatrene stihije počela da računa na koze i ovce, čiji je zadatak da u najvećem gradskom parku pojedu što više rastinja, kako bi smanjile mogućnost od izbijanja i rasplamsavanja požara.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kako piše Vašington post, pre mesec dana vatra je gutala sve pred sobom dok nije iznenad stala ispred kuća u Zapadnom Sakramentu, a iako je sve delovalo kao božje čudo, ispostavilo se da je to rezultat 400 gladnih koza koje su obristile nisko rastinje.

"Životinje su temeljni radnici, ne izmišljamo ništa novo", naglasio je Gijem Kantaleta iz NVO Pau Kosta, koji istu strategiju koristi i u Ðironi od 2016. godine.

Slična metoda u borbi protiv požara primenjivana je i u Andaluziji pre više od dve decenije, piše Gardijan.

U Barseloni je u aprilu pokrenut pilot projekat u parku Coljserola iznad grada, koji se prostire na 8.000 hektara i u kojem godišnje prosečno izbije 50 požara.

IZGORELA LUKSUZNA JAHTA VREDNA 24 MILIONA DOLARA: Pre samo nekoliko nedelja isporučena vlasniku! (VIDEO)

Predstavnik grada Eloi Badia kaže da bi posledice požara, kada bi on izbio u tom parku, bile ogromne, imajući u vidu da ga okružju gusto naseljene opštine.

Regionalni projekat u Španiji uključuje više od 100.000 životinja koje se koriste za zaštitu od požara, a procene se da vlasti tako uštedi 75 odsto sredstava koje bi potrošili na mehaničko uništavanje vegetacije.

Životinje širom planete imaju veliki doprinos u sprečavanju požara, time što raščišćavaju rastinje.

U Kaliforniji je desetak kompanija kupilo koze za ciljanu ispašu nakon što je prošle godine u požaru izgorelo 850.000 hektara.

U Portugalu je 2017. godine ugrožena vrsta konja pomogla da se sačuva prirodni rezervat Faia Brava.

U Kanadi su krave pomagale da se ne desi katastorfa tako što su obrstile područja podložna požarima.

Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar