Izvor: TANJUG
21.09.2022 u 13:20
0

TUGA! Oko 230 kitova nasukano na obali Tasmanije

Oko 230 kitova nasukanih na zapadnoj obali Tasmanije pronađeno je danas, samo nekoliko dana nakon što je 14 kitova ulješura pronađeno na plaži na jugoistočnoj obali tog ostrva. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Pretpostavlja se da se radi o kitovima pilotima i da je najmanje polovina životinja još živa, saopštilo je Ministarstvo prirodnih resursa i životne sredine Tasmanije.

Generalni direktor Saveta Zapadne obale Dejvid Midson pozvao je ljude da se ne približavaju kitovima.

-Kitovi su zaštićena vrsta i prekršaj je dirati čak i uginulu jedinku- izjavio je Midson.

Nakon što je 14 kitova ulješura otkriveno je u ponedeljak na ostrvu King, koje pripada Tasmaniji, pomorski naučnik sa Univerziteta Grifit Olaf Majneke rekao je da je neobično da kitovi ulješura isplivaju na obalu i dodao je da bi toplije temperature takođe mogle promeniti okeanske struje i pomeriti hranu koju kitovi konzumiraju.

-Oni će ići u različita područja i tražiti različite izvore hrane. Kada to urade, nisu u najboljem fizičkom stanju jer možda umiru od gladi pa ih to može navesti da preuzmu više rizika i da se približe obali- rekao je Majneke.

Nije neobično da se kitovi piloti nasukaju u masovnom broju, ali razlozi za to nisu u potpunosti jasni naučnicima.

Pre dve godine, oko 470 kitova pilota pronađeno je na plaži na peščanim sprudovima kod zapadne obale Tasmanije.

Nakon jednonedeljnih napora, 111 od tih kitova je spašeno, ali su ostali umrli.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter