3°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustracija

Izvor: telegraf.rs

Ovo žensko ime je sinonim dobrote i lepote: Prvi ga je nosio najbliži srodnik cara Dušana

Dušica je danas žensko ime koje vodi poreklo od reči "duša". Izvedeno od starosrpskog imena Dušаn, smatra se da ime Dušica vodi poreklo i iz korena imenice "duh" ili pak od praznika Duhova. Svakako se smatra sinonimom za dobrotu i lepotu. Ostale verzije ovog imena su Duša, Dušana, Dušanka, Duška...

U prošlosti ovo ime su deci davali roditelji koji su želeli da dete dugo živi. Međutim, ostaje nejasno ko je bio prvi nosilac ovog imena. Smatra se da je car Dušan iz loze Nemanjića prvi koji je nosio koren imena Dušica, koje je još za vreme njegove vladavine skraćeno, kao što se to činilo i sa drugim imenima. Najviše zato što je u narodnoj tradiciji dugo važilo za vladarsko ime, pa se u prošlosti izbegava njegovo davanje običnim ljudima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ima jedna zanimljiva stvar oko ovog ženskog imena. Prema nekim navodima prvi nosilac ovog imena u ženskom obliku imala princeza Dušica Nemanjić, sestra srpskog cara Dušana. Ipak, starija istoriografija nudi veoma malo podataka o sestri cara Dušana. No, ovo ime je ipak ostalo ubeleženo zahvaljujući arhiepiskopu Danilu. Ali njegovi podaci imaju zanimljiv obrt.

SMAJLI PROSLAVIO 40 GODINA POSTOJANJA: Sve je počelo jednom šalom

Naime, ime Dušica je zapravo bilo muško ime koje je nosio mlađi sin Stefana Dečanskog. Prema najstarijem izdanju Danilovog zbornika takođe se pominju "Dušan i Dušica", kao i u drugim rodoslovima i letopisima, a jasno se daje na znanje da su u pitanju - dva sina.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".

Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar