10°C

Beograd

DEČAK DUH: Nakon 12 godina se probudio iz KOME i rekao nešto ZASTRAŠUJUĆE! (video)

Dečak koji je bio u komi punih 12 godina nakon buđenja šokirao je majku svojim rečima.

Šta biste učinili da ste zaključani u svom telu, s netaknutim mozgom koji radi, bez ikakve sposobnosti komunikacije? Kako emocionalno preživeti činjenicu da ste nevidljivi svima koji vas znaju i vole?

Godine 1988. Martin Pistorius iz Južne Afrike bio je tipičan dečak koji je obožavao da se igra s raznim uređajima, najviše s tranzistorima, televizorima... Njegovo idilično detinjstvo odjednom je prekinula misteriozna bolest - od 12 godina jednog je dana došao kući iz škole s bolnim grlom, ali njegova majka nije obraćala previše pažnje na to, misleći kako će proći s malo meda i čaja.

No, njegovo se stanje ubrzo pogoršalo do trenutka u kojem više uopšte nije mogao hodati niti stajati, pa ni govoriti. Lekari su pretpostavili kako je oboleo od kriptokokalnog meningitisa, a pre nego su uspeli išta poduzeti, dečak je pao u komu. U ranom razdoblju kome, Martin nije bio svestan ničeg, bio je u dubokoj komi. Njegova je porodic organizovala je posebnu brigu oko njega - od kupanja, hranjenja uz pomoć cevčica, okretanja.

No, u dobi od 16 godina Martin se iznenada probudio - odnosno postao je svestan svega što se događa u njegovoj okolini. Ipak, i dalje se nije mogao pomaknuti, komunicirati s porodicom ili im na bilo koji način dati do znanja da je "tu". Do toga trenutka prošlo je još punih 8 godina zatočeništva u vlastitom telu.

Pogledajte video:

Izvor: expres.hr
Foto: Youtube/Prinscreen/NBC News

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar