Izvor:
27.12.2017 u 16:35
0

PLENE BOJOM I LEPOTOM: Kako se orezuje hortenzija!

Hortenzije je omiljeno cveće naših baka i cveta u dvorištima širom Srbije, a evo kada i kako da pravilno orežemo lepe hortenzije!

Fantastične hortenzije sa svojim velikim cvetnim glavama sastavljenim od mnoštva cvetića jedinstvene boje, ukras su svakog dvorišta. Bilo da su posađene kao pojedinačne biljke ili u špaliru pored staza, hortenzije plene svojom lepotom.

Postoji više vrsta hortenzije, a za sve je zajedničko da nisu zahtevne biljke. Bolje uspevaju u polusenci nego na direktnom suncu.

Zašto je potrebno orezivati hortenzije?

Hortenzije su grmolike višegodišnje cvetnice, koje mogu da opstanu i bez rezidbe. Međuim, njihov grm će trajati manji broj godina i lepota cvetova neće doći do izražaja. Dimenzije grma i cvetnih glavica zavise od kvaliteta rezidbe.

Rezidbom se grm rasterećuje od starih i osušenih grana, ocvalih cvetnih glavica. Eliminišemo sklonište za brojne štetne organizme, a smanjuje se mogućnost pojave oboljenja.

Orezani grmovi formiraju lepše i kompaktnije grmove sa bujnijim izdancima i listovima, što na kraju dovodi do formiranja većih i lepših cvetnih glavica. Sve izmrzle izdanke, kao i izdanke na kojima primetite simptome oboljenja ili oštećenja od štetočina, odstranite u potpunosti.

Kada se orezuju hortenzije?

Tokom jeseni hortenzije nije potrebno orezivati. One dobro podnose zimu i štite se pokrivanjem unutrašnjosti grma lišćem. Neorezane hortnezije su zaštićenije od niskih temperaturu, a neorezane grane se tokom jeseni mogu skupiti i svezati, kako bi bile što kompaktnije. Ovako pripremljen grm je spreman za prezimljavanje.

Hortenzije koje se orežu u jesenjem periodu daju manje cvetova tokom narednog leta, a formirani cvetovi su manjih dimenzija.

Kako obaviti rezidbu?

Pravo vreme za rezidbu hortenzije je proleće. Ukoliko niste sigurni šta treba da uradite, uklonite osušene cvetove i grane, odnosno napravite sanitarnu rezidbu.

Naznačajnije pravilo rezidbe hortenzija je da ih nikada ne prikraćujete ispod 50 cm. Hortenzije se mogu prikratiti više samo ukoliko želite da podstaknete vegetativni rast grma. Ovako jako orezan grm će formirati veoma malo cvetova ili će cvetanje izostati.

Pojedine vrste hortenzije imaju i svoje specifične zahteve što se tiče rezidbe. Pored Hydrangea macrophylla sve više se uzgajaju i druge vrste, čije se orezivanje razlikuje od rezidbe ove najrasprostranjenije vrste.

Neke sorte Hydrangea macrophylla (the bride) cvetaju na ovogodišnjim izdancima, koji se formiraju nakon jakog prikraćivanja. Vrsta Hydrangea arborescens se orezuje jače, kako bi došlo do formiranja mladih izdanaka na kojima se formira cvet.

Rezidba Hydrangea macrophylla se razlikuje i zasniva se na slabijem prikraćivanju grma. Sa grmova ove vrste potrebno je odstraniti prošlogodišnje cvetne glavice. Izdanci se prikrate do prvih dobro razvijenih pupoljaka. Stari izdanci se odstranjuju u potpunosti, posebno izdanci stariji od četiri, pet godina.

Lepaisrecna.rs
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter