°C

Beograd

IZVEŠTAJ FIFA O ZARADAMA POSREDNIKA U TRANSFERIMA: Cifre od kojih će vam se zavrteti u glavi!

Posrednici u međunarodnim transferima fudbalera ostvarenim u 2019. godini od uključenih klubova zaradili su 653,9 miliona američkih dolara, stoji u izveštaju Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), koje je objavljeno u sredu.

Izveštajem je obuhvaćeno 17.896 međunarodnih prelaza fudbalera, a u njih 3.558 bio je uključen barem jedan posrednik, stoji u podacima prikupljenim kroz FIFA sastav za praćenje transfera (ITMS).

Posrednici su zaradili 105,5 miliona dolara više (19,3 posto) u odnosu na 2018. godinu, kad je njihova zarada bila 548,4 miliona USD.

Najveći 'potrošači' su evropski klubovi, od kojih su posrednici zaradili 95,7 posto od ukupnog iznosa, odnosno 625,9 milijuna dolara. Za prelaze u koje su bili uključeni južnoamerički klubovi na posrednike je potrošeno 14,6 milijuna dolara, a za azijske transfere iznos je bio 13 miliona dolara.

Klubovi iz Italije, Engleske, Njemačke, Portugala, Španjolske i Francuske najčešće posežu za posredničkim uslugama pa su oni uplatili 523,6 milijuna.

Hrvatska se našla na popisu prvih deset zemalja u kojima su posredničke usluge koristili klubovi iz kojih su igrači prelazili u sastave iz drugih država. Iz klubova hrvatske lige zabeleženo je 10 inostranih transfera u kojima je korišćen posrednik. Od ukupnog broja međunarodnih prelaza samo ih je 395 bilo u kojima su posrednici bili korišteni od klubova koji su prodavali igrače. Broj je tako malen, jer se radi o igračima koji su pod ugovorom, a čak dve trećine međunarodnih transfera odnosi se na igrače koji nisu bili pod ugovornom obavezom.

No, u takvim transferima su iznosi za posredničke usluge bitno veći od prosečnih pa je u 36,8 posto slučajeva naknada bila veća od pet miliona dolara, a u 18,7 % iznos je bio između jednog i pet miliona dolara.

Najveći broj naknada, bilo da se radi o klubu iz kojeg igrač odlazi ili u koji dolazi, njih 607, nalazilo se u rasponu od 10.000 do 100.000 dolara. Za 563 transfera naknada je bila između 100.000 i milion dolara, a za 148 transfera posredničke usluge plaćene su više od milion dolara.

U izveštaju su obrađeni podaci i za prelaze fudbalera u 2019. godini. Od ukupnog broja od 828 međunarodnih transfera, u 242 slučaja korišćene su posredničke usluge. Posrednike je angažovao 51 klub koji je dovodio pojačanja, a nije zabeležen nijedan slučaj posredovanja u ime kluba iz kojeg su fudbalerke odlazile. Angažmanom u transferima fudbalerki posrednici su od klubova ukupno zaradili 216.000 američkih dolara, a nijedna od pojedinačnih naknada nije iznosila više od 20.000 dolara.
Izvor: Slobodna Dalmacija
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar