-2°C

Beograd

Photo: youtube

Izvor: alo

IBRAHIMOVIĆ UVEK U FOKUSU ZBIVANJA: Najstrašnije ponizio Inter

Naime, u petak je časopis JAMA otkrio da najveće širenje koronavirusa dogodilo u samoj bolnici, na raznim odeljenjima ustanove u Vuhanu, među zdravstvenim radnicima i pacijentima koji su u visokom riziku.

Dr Tom Friden, bivši direktor američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti rekao je da to znači da je koronavirus "izuzetno zarazan".

- Virus je možda nemoguće obuzdati - baš kao što se ni prehlada ni grip ne mogu zaustaviti, ali uticaj na zdravlje i društvo može biti poguban. Izuzetni napori Kine da zaustavi širenje virusa, čak i ako nisu uspešni, mogu da uspore njegovo širenje i poboljšaju sposobnost Kine i sveta da ograniči štetu koju virus izaziva - rekao je on.

U studiji se navodi da je jedan pacijent primljen u bolnicu u Vuhanu uspeo da zarazi čak 10 zdravstvenih raznika.

Ukupno 138 pacijenata je virus dobilo u periodu od 1. do 28. januara, a u 41 odsto slučajeva virus su dobili u samoj bolnici.

Primer ovog pacijenta ukazao je na visok nivo opasnosti u bolnicama tokom prve faze epidemije, a sada se već procenjuje da jedan pacijent zarazi 2,2 osobe.

Ako je ovo tačno, to povrđuje da su neki pacijenti verovatno mnogo zarazniji od drugih što predstavlja dalje poteškoće u upravljanju njihovim slučajevima.

Medicinsko osoblje u epicentru virusa takođe je preopterećeno i nema dovoljno zaštitne opreme, priznao je u četvrtak zamenih guvernera provincije Hubei.

Broj smrtnih slučajeva prešao je 900 čineći ga smrtonosnijim od teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti