Izvor: Tanjug.rs
06.03.2023 u 15:13
0

Fudbalski klub Vojvodina obeležio 109 godina od osnivanja

Fudbalski klub Vojvodina obeležio je danas 109 godina od osnivanja

Fudbalski klub Vojvodina obeležio je danas 109 godina od osnivanja postavljanjem venca na spomen ploču u Temerinskoj ulici broj 12 u Novom Sadu. Na mestu gde su 1914. godine osnovani crveno-beli venac su postavili član Upravnog odbora Petar Đurđev i predsednik Udruženja veterana Miladin Purać.

„Gledajući našu državu, našu kulturu, našu ekonomiju, naš sport, najveći problem sa kojima se svi suočavaju je nedostatak kontinuiteta i baš zbog toga ako sa ovog mesta pogledamo, iz jedne krojačke radnje, gde je nastao naš klub, koliko jeste bitna i velika Vojvodina i ne samo za Novi Sad već i za čitavu Srbiju. Ako danas pogledamo sve zemlje, od Australije do Kanade, svuda ćemo videti naše igrače koji su ostvarili velike rezultate u ovoj prelepoj igri koju svi toliko volimo, a to je fudbal“, rekao je Đurđev.

On je istakao i koliko je u trenutku osnivanja FK Vojvodina to zapravio bio herojski čin.

„Te 1914. godine u martu mesecu, ovde se okupila grupa mladića, vođenih ljubavlju prema sportu i svom narodu i tada su rešili da naprave akt pobune i akt hrabrosti i da osnuju sportsko društvo za srpsku zajednicu u Novom Sadu. Koliko su to bile teške godine i zla vremena, pokazuje i to da je tada austrijski car Jozef Prvi ukinuo svu autonomiju koju su Srbi nekada imali u Austrougarskoj, a 1913. godine srpski patrijarh Lukijan Bogdanović je zagonetno nestao, a kasnije se saznalo da je obezglavljen i tako mu je okončan život. Od 1913. godine načelnik Austrougarskog Generaštaba tražio je čak 32 puta da se objavi rat Srbiji. I u takvom jednom momentu, kada je sve što je srpsko bilo pod prismotrom i na nišanu, grupa mladića i naših heroja sa Rotkvarije, Podbare i Salajke, u tajnosti su osnovali taj klub, simbol poput jednog antičkog heroja“, prisetio se Đurđev. Od tada, do danas, Vojvodina je izrodila brojne fudbalere svetske klase i to će nastaviti da čini i u narednim decenijama. “

Decenije su se nizale, klub je rastao, cvetao i jačao i stvarao fudbalere koji ne samo da su zadužili Novi Sad, već i čitav svetski fudbal. Setimo se samo danas nedavno preminulog Siniše Mihajlovića koji je svoje prve značajne korake u karijeri napravio upravo u našem klubu i koliko je čitav svet bio potresen njegovom preranom smrću. U ovom momentu, gde pod rukom direktora Duška Grujića stasavaju neki novi Mihajlovići i kada su u reprezentaciji igrači naše škole Dušan Tadić i braća Milinković-Savić, to pokazuje koliko je značajna Vojvodina“.

U suštini, 109 godina postojanja pokazuje koliko je Vojvodina postala deo kulturnog identiteta našeg grada, dodao je on.

„Sa setom se danas prisećam i svoje prve velike proslave, 1984. godine i 70. rođendana Vojvodine, a danas slavimo 109. Sledeće godine nas čeka još jedan važan jubilej, osim 110. rođendana, obelićemo i čitav vek, 100 godina od kako se lopta kotrlja na našem stadionu „Karađorđe“. Nadam se da ćemo i tada prirediti jednu veličanstvenu priredbu i da ćemo svi zajedno obeležiti takav jedan značajan jubilej za Novi Sad, a i srpski fudbal“, istakao je Đurđev.

Vojvodina je tokom bogate istoriji dva puta bila šampion države, osvojila dva Kupa Srbije, Srednjeevropski kup i stigla do četvrtfinala Kupa šampiona 1967. godine.

DRAGAN DŽAJIĆ SE OBRAĆA NACIJI! Pred TV kamerama uoči izbora u FSS!
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter