Izvor: TANJUG
18.11.2022 u 16:45
0

OPREZ! Brojne prevare prete na internetu u vezi sa SP u Kataru

Stručnjaci za informatičke tehnologije upozoravaju pred početak Svetskog prvenstva u fudbalu u Kataru, da se na internetu nalazi veliki broj sajber kriminalaca i lažnih, takozvanih fišing sajtova koji, koristeći ovu sportsku manifestaciju, različitim prevarama kradu novac i lične i bankovne podatke građana širom sveta.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE 

Upozorava se da se ove prevare najčešća dešavaju prilikom kupovine karata za utakmice, jer se one mogu nabaviti isključivo putem interneta, pa su stručnjaci kompanije Kasperski, kako su saopštili, otkrili brojne fišing sajtove koji nude besplatne karte putem navodnih nagradnih igara, a na kojima korisnici interneta mogu da izgube novac i svoje lične podatke kojim mogu biti prodati na Dark Webu.

Drugi način prevare su lažne internet prodavnice koje nude proizvode sa motivima Svetskog privenstva, a na kojima će navijači ostati bez željenih proizvoda i bez novca.

Treći način varanja navijača je preko kripto prevara koje se šire pred početak privenstva a u kojima se nudi klađenje, s navodom mogućnošću osvajanja kripto valuta i NFT umetnosti, kao i nuđenje investiranja u kripto valutu.

Sledeći način krađe podataka i novca je preko lažnih sajtova za prodaju avio-karata za Dohu, za koju stručnjaci napominju da se mogu prepoznati po lošem pravopisu, sveže registrovanom domenu i ograničenoj funkcionalnosti,

Stručnjaci su dali neke praktične savete kako bi korisnici mogli sami da se zaštite od prevara.

Savetuje se da korisnici interneta provere link pre nego što kliknu na njega i da pređu kursorom preko njega da bi videli URL, potražili grešku u pisanju i slične nepravilnosti.

Naredni savet je da se ne otvaraju linkovi iz elektronske pošte, kao i da ne unose lične podatke niti podatke o svojoj bankovnoj kartici, jer legitimni sajtovi to nikada ne traže.

Takođe se preporučuje da se nikada ne slede uputstva poput „verifikujete detalje naloga“ ili „ažurirajte nalog“.

Stručnjaci kompanije Kasperski navode kako je provera gramatike i pravopisa efikasan način razotkrivanja prevare i da isto važi za čudne izraze ili neuobičajenu sintaksu, što može biti rezultat višestrukog mašinskog prevodenja teksta.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter