Izvor: Mozzartsport.com
26.03.2023 u 11:46
0

Piksijeve dve godine na klupi Orlova

Aktuelni selektor ima priliku da učini nešto što je Osimu uspelo poslednjem

Prvi cilj je bio plasman na Svetsko prvenstvo – Piksijeva Srbija ga je na impresivan način ostvarila. Drugi cilj – prolaz u A klasu Lige nacija. I on je ispunjen. Cilj broj tri – prolaz grupe na Mundijalu. Tu se desilo prvo klizanje, prvi minus u mandatu Dragana Stojkovića. Dva od tri. Dobro prolazno vreme za aktuelnog stratega Orlova.

Naredni zadatak je plasman na Evropsko prvenstvo, koji Srbija čeka 23, biće do njega 24 godine. Prvi korak je napravljen na siguran način, pobeđena je Litvanija (2:0), a ukoliko sutra veče (20.45) u Podgorici padne i Crna Gora, Orlovi će preleteti četvrtinu puta do Nemačke.

Utakmice sa Litvanijom i Crnom Gorom dolaze tačno na dve godine od prvog meča Dragana Stojkovića na klupi Srbije. Bilo je to 24. marta 2021. protiv Republike Irske na Marakani, a trijumf je ostvaren posle preokreta – 3:2. Još taj meč je nagovestio da će Orlovi sa Piksijem na klupi igrati sve samo ne dosadne utakmice. Ređale su se pobeda za pobedom, do istorijske večeri u Lisabonu (2:1), a onda i autoritativan trijumf u Oslu nad Norveškom, koji je lansirao Srbiju prvi put u A klasu Lige nacija. Među najveće. Možda je to u neku ruku sve prevarilo, pa i Orlove, da jesu rame uz rame sa najvećima… Onda je došao Katar.

Dve godine kasnije dosta toga se promenilo. Posle ostvarena prva dva cilja, Stojković je pozdravljen kao mesija, koji će razgrnuti najveće selekcije sveta kao Mojsije Crveno more da bi se Srbija prošetala do trona. A, kada je zaista omanuo u Kataru, uz sve objektivne okolnosti koje su mu žestoko vezale ruke na najvećem takmičenju, deo fudbalske čaršije je zatražio njegovu glavu. Istina, samo na internetu, jer nekih ozbiljnih kritika na račun selektora, niti igrača posle neuspehu na Mundijalu nije bilo. Ni približno kroz kakvog su „toplog zeca“ prolazili njihovi prethodnici nakon nekih ranijih neuspeha na šampionatima.

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

 

Promenio se i Stojković. Deluje da je krah u Dohi ozbiljno uticao na njega. Od selektora koji nije pre utakmice brenovao ni Brazil, postao je strateg za kojeg je kvalificiona grupa sa Mađarsko, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanijom – najteža. I poziva da se ide oprezno, korak po korak, od utakmice do utakmice. Dok je posle 0:2 pa 2:2 protiv Portugalije na Marakani bio „onako zadovoljan“, sada je podelio pohvale igračima posle solidne partije protiv Litvanije (2:0).

Katar ne može da obriše sve dobro što je urađeno pre njega. Jer, Stojković je i statistički najuspešniji selektor reprezentacije u poslednjih 30 godina. Od dosadašnjih 26 utakmica dobio je 16, pet remizirao, a pet izgubio i osvojio, u proseku, 2,04 boda. Iza njega je Radomir Antić sa prosečnih 1,89 osvojenih bodova. I brojke igraju na strani aktuelnog selektora, koji bi do kraja ovog ciklusa mogao i morao da ih još „podeblja“.

Posle ispadanja u grupi u Kataru fudbalska Srbija je „prevarila sebe“. Nekada su selektorima letele glave odmah ili malo posle takvih rezultata na Svetskim prvenstvima, dok je ovog puta izabrano da Piksi nastavi misiju sa Orlovima. Kontinuitet. Nešto što naša reprezentacija odavno nije imala. Štaviše, nestvarno zvuči podatak da od Ivice Osima nijedan selektor nije vezao dva cela kvalifikaciona ciklusa na klupi državnog tima! A, prođoše od tad tri decenije.

Kontinuitet je ono što je izabrao i Stojković. Ni posle Katara nije promenio ništa: Srbija igra isti sistem igre, mada je pitanje koliko tu može i da promeni, jer klasične bekove nema pa nema. Izabrao je gotovo iste igrače sa Mundijala i za nove kvalifikacije, čvrsto verujući da je sve što je bilo do sada dovoljno dobro za novi uspešan ciklus. Samo je potrebno malo doterivanje u odbrani, gledano kroz možda neke nove taktičke finese, ali ne i nova lica. I Gudelj i Eraković su bili u Kataru, Mašović je više puta bio na spisku, jedino je Stojić novo ime.

Ima priliku Piksi da učini što i Osim, da uspešno završi dva kvalifikaciona ciklusa, pa da onda u Nemačkoj popravi utisak iz Katara. To je ono što javnost očekuje od njega i njegovih pulena, jer jedno od prva dva mesta u grupi nikako ne bi smelo da izmakne. Ima priliku aktuelni selektor da učini i ono što nisu Havijer Klemente, Pižon Petrović, Dik Advokat, Ljubiša Tumbaković – da odvede Srbiju na prvenstvo Evrope.

No, kako on reče, korak po korak, prvo je potrebno pobediti Crnu Goru, a sa ta tri boda pogled sa brda Gorice već bi dobacivao do obrisa Nemačke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter