Izvor: Informer.rs
08.06.2023 u 10:29
0

PREMINUO legendarni Rale Rašić, čovek koji je prvi ovdeo Australiju na Svetsko prvenstvo

Zvonimir Rale Rašić, bivši fudbaler, kasnije i selektor fudbalske reprezentacije Australije i mnogih klubova na najmanjem kontinentu, preminuo je u Sidneju u 87. godini.

Legendarni Rale vodio je  „Kengure“ pet godina, od 1969. do 1974. godine. On je prvi koji je ovdeo Australiju na Svetsko prvenstvo 1974. godine.

Zvonimir Rašić je rođen u mestu Dole u Bosni i Hercegovini. Karijeru je počeo u Proleteru iz Zrenjanina, gde je proveo četiri sezone. Potom je igrao za Vojvodinu, Spartak iz Subotice i Borac iz Banjaluke, pre nego što je 1962. godine otišao u Australiju, gde je igarao za Fuskrej. Isti tim je počeo i da trenira, a nakon toga je preuzeo i reprezentaciju, koju je odveo na prvi Mundijal.

Posle Svetskog prvenstva je dobio otkaz, a on je kasnije istakao da veruje da je otpušten zato što ga nisu gledali kao pravog Australijanca.

Zvonimir Rale Rašić je 1989. godine uvršten u sportsku kuću slavnih u Australiji, a 2001. godine odlikovan je medaljom australijskog sporta, kao i medaljom za sve što je uradio za fudbal u Australiji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter