Izvor: Informer.rs
08.06.2023 u 11:50
0

SRBI U SVETU! Fudbalski klub Srbija iz nemačkog Manhajma: Cilj nam je izgradnja stadiona i ulazak u viši rang!

Fudbalski klub Srbija, nekada tim koji je igrao privatnu ligu, sada za cilj ima izgradnju svog stadiona i ulazak u Lanesligu, odnosno sedmi rang takmičenja.

Ekipa Srbije iz Manhajma nastala je 2006. godine spajanjem dva kluba, Jadrana i Sloge. Jadran, prvi ovakav tim u Nemačkoj osnovan je 1969. od strane gastarbajtera sa prostora bivše Jugoslavije.

U razgovoru sa sekretarom (i mnoštvom drugih funkcija) Aleksandrom Mitrovićem, Informer je saslušao izuzetno zanimljivu priču o ovom „projektu“.

– Na samom početku FK Srbija igrali smo u privatno organizovanim ligama. Kada je Mirko Jozić preuzeo kormilo kluba početkom 90-ih, učestvovali smo na redovnom takmičenju u okrugu Manhajm.

Od kada se klub zove FK Srbija, stvari su samo išle nabolje. Tim je 2019. godine ušao u Landesligu Rajn-Nekar (sedma liga), a to je najviši plasman neke ekipe srpskih korena u Nemačkoj do sada.

Veliki deo zasluga ide našem bivšem treneru Kristijanu „Kiću“ Spreakoviću, koji je nažalost preminuo 2022. godine – rekao je Mitrović.

Nakon skromnih i teških početaka, usledio je period ogromne zainteresovanosti tamošnjih naših ljudi za razvitak kluba koji sada ima i drugi tim.

– FK Srbija danas ima dve selekcije. Prvi tim igra u Krajsligi (osmi rang) i sutra igra utakmicu za ulazak u Lanesligu (sedma liga), iz koje smo prošle godine ispali.

Drugi tim je osnovan 2020. i igra u privatnoj ligi u Manhajmu, gde su ove sezone bili vicešampioni. Gotovo čitav tim čine „novi“ gastarbajteri u Nemačkoj.

Fudbal
Unsplash ilutracija


Klub se finansira od sponzora i članarina. Najveće zasluge idu porodici Jozić, bez koje ovaj klub ne bi ni postojao.

Trenutni predsednik kluba je Srđan Jozić koji, zajedno sa mnom (sekretar Aleksandar Mitrović prim.aut.) vodi ekipu i slaže sve kockice. Proširenu upravu čine blagajnik Radovan Spasojević i potpredsednik Dušan Dautović. Sledeće sezone poziciju sportskog direktora preuzima Aleksandar Šorda – nastavio je Mitrović.

Dresovi ovog kluba neodoljivo podsećaju na dresove „orlova“, pa nas je zanimalo da li su dresovi možda bili poklon od Fudbalskog saveza Srbije.

 Dresovi su našeg dizajna i proizvedeni su na Balkanu. Po tome smo ovde jedinstveni i ističemo se. Svi igrači dobijaju opranu odeću i dresove od kluba. 

Tim se sastoji od 80% srpskih igrača koji su, ili rođeni ovde ili su pristigli u međuvremenu „trbuhom za kruhom“.  Ostatak tima trenutno čine Nemci, Grci, Azijati i Afrikanci.

Ekipa je uvek dobro „izmešana“ iz sezone u sezonu i to nas čini jedinstvenim u regionu – rekao je Mitrović.

Za kraj, pomenuli smo ambicije kluba u nekom narednom periodu.

– Cilj kluba je da u narednih nekoliko godina ima svoj stadion. Tada bismo imali prostora i kapaciteta za osnivanje mlađih kategorija. 

To je sledeća velika tačka u istoriji našeg kluba – završio je Mitrović.

Meč za plasman u viši rang „naši Nemci“ igraju sutra od 15 časova protiv ekipe Horenberga.

PREMINUO legendarni Rale Rašić, čovek koji je prvi ovdeo Australiju na Svetsko prvenstvo
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter