Izvor: Sporta.rs
25.05.2023 u 07:29
0

SVE O FINALU KUPA! Apsolutna dominacija Zvezde ili novo čudo Čukaričkog nasred Marakane

Finale Kupa Srbije je događaj za sebe. Iako se zna ko je favorit, istorija je mnogo puta do sada donosila neke nove heroje, pisce stranica budućnosti i prošlosti našeg fudbala. Odlučujući meč koji će pokazati da li je Crvena zvezda zaista suvereni vladar zelenog pravougaonika ili će Čukarički ponoviti na Marakani istorijsku 2015. godinu. Odluku ćemo saznati pre ponoći, a konačno će cela Srbija moći da gleda bitku za trofej nacionalnog kupa.

Mora se reči da, jer to niti je tajna niti neko može to da ospori, Crvena zvezda ove sezone deluje previše moćno u odnosu na sve klubove. Dominantno osvojena 34. titula prvaka države, obezbeđeno direktno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona i ogroman broj navijača koji će doći na Marakanu 25. maja, daju za pravo crveno-belima da u ovaj okršaj uđu kao apsolutni favoriti.

Sa druge strane, Čukarički dobro pamti 2015. godinu kada je, sadašnji član Zvezde, Slavoljub Srnić doneo jedini trofej osvajača Kupa Srbije u istoriji kluba sa Banovog brda. Ipak, „ona čuvena statistika“ govori da će biti pravo čudo ukoliko Brđani budu srušili Zvezdu na poslednjem koraku ka duploj kruni, iako to nije nemoguće.

Ulaznice su u prodaji onlajn, kao i na blagajnama na dan utakmice od 12 pa do početka susreta.

Sever: 300 dinara Istok: 400 dinara Zapad: 500 dinara Loža Siniša Mihajlović: 1000 dinara VIP 1 i VIP 2: 2000 dinara VIP Galerija: 3000 dinara

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FK Crvena zvezda (@crvenazvezdafk)

Sudija – Milan Mitić

Dejan Filipović, predsednik Sudijske komisije, odredio je glavnog arbitra za finale Kupa Srbije i to će biti Milan Mitić. Pomoć će mu pružiti Čedomir Andrejić i Miloje Milićević, dok će u VAR sobi sedeti Momčilo Marković i Miloš Karadžić. Četvrti sudija će biti Andrija Stojanović.

Od većih utakmica, Milan Mitić sudio je „večiti“ derbi između Crvene zvezde i Partizana, u avgustu 2022. godine. Ovo mu je prvi put da će suditi finale Kupa Srbije. Ove sezone sudije je duele Čukarički – Partizan, TSC – Čukarički i Vojvodina – Partizan.

Put do finala

Zvezda je vrlo lako prebrodila prvo Mačvu, pa Radnički i Mitrovicu, da bi potom protiv Napretka ipak morala da se pomuči i preko penala u Kruševcu došla na megdan TSC-u u polufinalu. Ipak, iako su svi očekivali rapsodiju, dogodio se potop trenutno drugoplasiranog tima Superlige, jer su crveno-beli sa 3:0 slavili u Bačkoj Topoli.

Veoma zanimljiva je činjenica da je Zvezda sve mečeve do finala igrala u gostima, a da će odluka pasti na njenoj Marakani.

Što se tiče Čukaričkog on nije doživeo blamažu kao prethodne sezone kada ih je prvoligaš, a sada trećeligaš Loznica izbacila iz takmičenja. Zlatibor i Metalac su preslišani sa po 2:0, da bi Radnik i Vojvodina izbačeni od strane Brđana minimalnim rezultatom 1:0.

Ono što je interesantno za put Čukaričkog jeste da nisu primili nijedan gol u četiri prethodne runde Kupa Srbije, tako da će to biti dodatna snaga ekipe Dušana Kerkeza.

Najbolji igrači

Aleksandar Katai je i ove sezone najbolji igrač u Crvenoj zvezdi. Ne samo zbog toga što ima maestralan učinak tokom čitave sezone gde je na 48 utakmica i postigao 19 golova uz 12 asistencija, već zbog toga što njegova magija daje potpuno drugu dimenziju igre Crvene zvezde.

Kad je on na terenu, navijači obično ne brinu za pobedu, ali kad ga nema i te kako se oseti da popularni Magiko gleda sa klupe i čeka na ulazak. Ove sezone se još jednom ponovilo da bez njega Zvezda ne sme i ne može, naročito kada su u pitanju oni „teži mečevi.

Što se tiče ekipe Čukaričkog tamo je bez premca najbolji čovek na terenu je Marko Docić. Iako ima 30 godina, on igra sezonu karijere i sa dabl-dabl učinkom u Superligi (dvocifren broj golova (12) i asistencija (11)) predstavlja snagu na terenu koja donosi prevagu. Kapiten je i vođa tima koji je često umeo da sam napravi razliku iako igra na poziciji zadnjeg veznog.

Na terenu je prava zver. Ne predaje se, želi da grize, prihvata i promene koje Kerkez često vrši tokom drugog poluvremena kada rotira njega i Kovača, ili kada uđe Sisoko spusti kapitena nešto bliže odbrani. Dakle, produžena ruka trenera na terenu je pola pobede, bar tako kažu iskusni fudbalski stručnjaci.

On ima posebno mesto u timu Čukaričkog pre svega što svojim „Ja“ donosi ono što jedan kapiten kao vođa mora da ima. Preuzeo je odgovornost, sluša mlađe, a i mlađi slušaju njega. Gledaju ga i kao brata i kao oca jer je njegova uloga ogromna.

Međusobni dueli

Do sad smo u svim takmičenjima videli 65 duela između ova dva tima, a čak 52 puta je bolja bila Crvena zvezda. U četiri navrata je bilo nerešeno, dok je devet puta slavila ekipa sa Banovog Brda uz gol-razliku 105:36 u korist crveno-belih.

Najubedljiviju pobedu ostvarila je Zvezda u 19. kolu prvenstva Jugoslavije sad već davne sezone 1996/97, kada su crveno-beli pobedili sa čak 8:1 golovima Jovičića (3), Vulevića (2), Anića, Mićića i Marinovića.

Poslednju utakmicu Zvezda i Čukarički odigrali su 30. aprila, a ponovo je slavila Zvezda sa ubedljivih 4:0 golovima Kangve, Rakonjca, Mitrovića i Spajića, što daje sjajnu uvertiru predstojećem susretu.

Da sve bude još zanimljivije, Brđani nisu dali gol Zvezdi od avgusta 2021 godine (pet duela, isto toliko pobeda Zvezde uz gol razliku 13:0), a poslednji put kada je Čukarički slavio bilo je 20. aprila 2019. godine na Brdu rezultatom 3:2, a tada su recimo, kao i sada, u klubu bili Docić, Stevanović, Kovač, Stojanović, Belić, dok su za Zvezdu nastupali Ivanić, Borjan, Gobeljić i Milunović.

BOMBA POJAČANJE ZA LIGU ŠAMPIONA! Zvezda nikad bliže BIVŠEM REPREZENTATIVCU: Napustio klub, SADA JE SLOBODAN, znači…

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter