0°C

Beograd

Neverovatno: Jokić je bolji nego što je Džordan bio!

Ko se u košarci osloni samo na statistiku, odluta vrlo lako od suštine igre. A to je - upravo igra. Ipak, ono što Nikola Jokić radi na NBA parketima povlači neke vrlo zanimljive paralele. Mnogi su najpre govorili "novi Divac!" zbog lucidnih centarskih asistencija, neki drugi "Ponovo ne spavam zbog naših u najačoj ligi sveta!", jer igra kao legenda lige, a ne momak kome je ovo tek druga sezona. A statistika... Statistika otkriva i jedan čudesni detalj.

Teško je upoređivati košarkaše. Ako posmatrate broj poena, možete lako reći "Pa, ovaj je dao više!", ali... Šta ako onaj "drugoplasirani" igra u lošijem timu? Ili u ekipi koja igra daleko sporiju, strpljiviju, košarku na manji broj poena? A šta ako igrači nastupaju na različitim pozicijama? Ili imaju različit broj godina?

Iz ovih razloga, u SAD je urađena jedna "napredna statistika" čija je skraćenica BPM. Autori kažu da od nje postoje bolje, ali da je ona najbolja kada se upoređuju igrači iz različitih košarkaških epoha. I, ona "funkcioniše" na sledeći način:

  • Izračuna se najpre koliko svaki košarkaš u ligi doprinosi košgeterskom učinku tima (to je takozvani "plus/minus faktor", koji pokazuje da li tokom nastupa određenog igrača ekipa daje više poena ili ih više prima)
  • Pošto igrači imaju različite minutaže, "plus/minus faktor" se ovoga puta posmatra ne po meču, već se svaki pojedinaćni nastup proporcionalno uveća na tačno 100 poseda lopte. Tako košarkaši različitih minutaža mogu lako da se upoređuju jer su svi "dovedeni u istu ravan"
  • Kada se to izračuna za sve učesnike NBA lige, na osnovu toga izračuna se i prosečni BPM cele lige.
  • Onda preostaje da se vidi ko je bolji od proseka lige i za koliko.

I, kada se pogleda istorija NBA šampionata, a pritom se u ovom našem slučaju posmatraju samo 21-godišnjaci (jer Nikola Jokić je upravo toliko star), dobije se nešto nestvarno:

  1. Najbolji BPM kao 21-godišnjak u NBA ligi imao je u sezoni 2005/2006 Lebron Džejms, sa 9,3 indeksna poena više od ligaškog proseka
  2. Na drugom mestu je slavni Irvin Medžik Džonson, koji je kao 21-godišnjak u sezoni 1980/1981 imao BPM od 9,2
  3. Na neverovatnom trećem mestu je - naš Nikola Jokić. On kao 21-godišnjak u ovoj sezoni ima BPM od 8,3
  4. I, možda još neverovatnije: iza Jokića je na ovoj NBA listi svih vremena, 21-godišnji Majkl Džordan iz sezone 1984/1985, kome je tadašnji BPM bio 8,2

Naravno, Džordan je te sezone dao više poena (2.313) nego što će Jokić uspeti ove (na polovini šampionata Nikola je ubacio 656). Ali, činjenica da je "njegovo leteće visočanstvo" igralo daleko više od Jokića (za celu sezonu 3.144 minuta, a naš reprezentativac za prvu polovinu 1.101), da je Džordan u proseku dvostruko više puta šutirao po meču od srpskog centra... Kada se to uzme u obzir, ali i svi ostali statistički pokazatelji koji ulaze u računanje BPM-a, onda i ne čudi što nestvarne partije mladog Somborca privlače ovoliku pažnju. Toliku, da su Amerikanci upravo i izračunali navedeno: da je kao 21-godišnjak bolji, tačnije korisniji po tim, nego što je to bio 21-godišnji Džordan.

Ali, da ostavimo mi i klasičnu statistiku i njene moderne varijante po strani.

Ovo je vreme u kome Nikola Jokić uživa na terenu. Kao i svi koji ga gledaju.

I, to je najvažnije u njegovoj košarkaškoj priči.

Za više informacija, ostanite uz happytv.rs.

Blic
Foto: Facebook/Nikola Jokić

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar