Izvor: Telegraf.rs
24.05.2023 u 16:22
0

JOKIĆ POSTAJE 5. SRPSKI KOŠARKAŠ S NBA PRSTENOM? Evo ko je do sada osvojio titulu, jedno ime će vas iznenaditi

U koliko Majami izbaci Boston (u ukupnom skoru vode sa 3:1, u seriji koja se igra na četiri pobede), Srbija će uz Nikolu Jokića u finalu imati još jednog predstavnika - mladog Nikolu Jovića koji brani boje kluba iz "grada poroka"

Uskoro se spušta zavesa na još jednu fenomenalnu sezonu u NBA ligi. Ovih dana bili smo svedoci fantastične serije finala Zapadne konferencije između Los Anđeles Lejkersa i Denvera, za koji nastupa naš košarkaš Nikola Jokić.

Neočekivano lako, Nagetsi su u ukupnom skoru 4:0, savladali tim iz „grada anđela“, plasirali se u veliko finale i po svemu sudeći u košarkašku penziju poslali jednog od najvećih košarkaša svih vremena Lebrona Džejmsa.

U finalu Istočne konferencije svoju borbu vode Majami i Boston. Trenutni rezultat je 3:1 u korist Majamija, a prve poene u ovoj seriji upisao je i Nikola Jović.

Mladi krilni igrač će ukoliko njegov tim zabeleži još jednu pobedu, imati priliku da se u velikom finalu bori za NBA prsten protiv zemljaka i saigrača iz reprezentacije Nikole Jokića.

Veliki broj srpskih igrača prodefilovao je NBA ligom, ali  većini njih nije pošlo za rukom da osvoji trofej namenjen najboljoj košarkaškoj ekipi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tanjug/AP Photo/Ashley Landis

 

Mnogi se sećaju epskih duela između Lejkersa i Sakramenta u sezoni 2001/2002 kada je Stojakoviću i Divcu izmakla „već viđena“ titula. Tada je Sakramento poražen u seriji sa 4:3, a prelomni trenutak desio se u četvrtoj utakmici, kada su Lejkersi stigli do druge pobede, trojkom Roberta Orija u poslednjoj sekundi.

Saša Pavlović je 2007. godine imao zapaženu sezonu sa Klivlend Kavalirsima, za koje je tada nastupao i Lebron Džejms. Stigli do velikog finala gde su poraženi od San Antonija.

Ipak, ukoliko Jokić ili Jović osvoje prsten, naćiće se na spisku privilegovanih srpskih igrača i trenera kojima je to ranije pošlo za rukom.

Prvi Srbin koji je osvojio NBA ligu, bio je Darko Miličić. On je 2004. godine uzeo trofej sa ekipom Detroit Pistonsa. Ostaće upamćen i kao najmlađi košarkaš u istoriji kome je pošlo za rukom. Prethodno je bio izabran za 2. pika na draftu, odmah iza Lebrona Džejmsa.

Zanimljiv podatak je da je još jedan Srbin te sezone uz Miličića osvojio NBA prsten. U pitanju je Igor Kokoškov, koji je u to vreme bio pomoćni trener Pistonsa.

Ono što nije uspeo u Sakramentu devet godina ranije, ostvario je sa Dalasom. Predrag Stojaković je 2011. osvojio prsten sa ekipom iz Teksasa i tako postao drugi srpski košarkaš sa NBA titulom. Pravda je na neki način i zadovoljena, jer ne bi bilo „pravo“ da se igrač takvog kalibra i sa tolko sezona u najjačoj ligi na svetu ne oprosti od iste trofejem.

Iako bez značajnije minutaže i sa podređenom ulogom u timu, 2015. godine do titule sa Golden Stejtom dolazi Ognjen Kuzmić, koji je najveće iznenađenje od svih imena koja su se dokopala titule od srpskih košarkaša. Tadašnja paklena ekipa Voriorsa, predvođena Stefom Karijem i Klejom Tompsonom do titule je stigla tako što je u velikom finalu bila bolja od Klivlenda.

Spisak osvajača za sada zaključuju Nemanja Bjelica i pomoćni trener u stručnom štabu Dejan Milojević. Oni su prošle sezone, takođe sa Voriorsima osvojili titulu.

Sredinom juna, još jedan igrač će moći da se pohvali laskavim priznanjem. Jedan Nikola (Jokić ili Jović) upisaće se u društvo odabranih i privilegovanih.

POČINJE PRODAJA ULAZNICA ZA CEDEVITU! Grobari, evo kada i za koliko možete da nabavite karte!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter