Izvor: Sportal.rs
04.04.2023 u 20:23
0

MILIONI U IGRI Koliko su Partizan i Zvezda zaradili od pobeda u Evroligi i šta se može sa tim novcem?

Polako se bliži kraj ligaškom delu Evrolige u kojem su dva srpka tima, Partizan i Crvena zvezda, na sjajan način reprezentovali našu košarku i dokazali da im je bez ikakve dileme mesto u evropskoj eliti, a tom prilikom su sasvim solidno i zaradili za uslove koji vladaju na “starom kontinentu”.

Crno-beli su u svojoj povratničkoj sezoni u Evroligi, u kojoj su prvi put uopšte osetili kako je igrati u novom formatu, očarali kontinent i doprineli da takmičenje još više dobije na atraktivnosti i neizvesnosti.

Atmosfera koja vlada tokom svakog meča u beogradskoj Areni, u kombinaciji sa sjanim partijama ekipe Željka Obradovića nešto su o čemu se priča danima posle mečeva, a Partizan je pozivnicu da ponovo pristupi takmičenju opravdao sjajnim rezultatima, došavši na prag Top 8 faze.

Crvena zvezda je, sa druge strame, prikazala dosta oscilacija tokom sezone u kojoj su u jednom momentu delovali prosto nepobedivo. Da nije bilo nekih kikseva, gde su već dobijene mečeve na kraju volšebno gubili, verovtno bi se sada uz “večitog rivala” borili za plasman u plej-of.

Nažalost, u prošlom kolu je ekipa Duška Ivanovića i teoretski ostala bez šansi da u poslednje dve utakmice izbori mesto među osam najboljih, ali se uprkos tome ne može reći da su imali lošu sezonu. Da je moglo bolje – moglo je, ali kada već nije tako trebalo bi crveno-beli da se potrude da na najbolji mogući način privedu sezonu kraju.

Poznato je da košarka nije tako profitabilan sport kao fubdal, barem ne u Evropi, te da su premije koje tokom sezone dobijaju ekipe mizerne u odnosu na one koje fudbalski klubovi dobijaju za učešće u evropkupovima. Ipak, ta sredsta nisu zanemarljiva, pogotovo ne za naše klubove kojima je svaki evro dobrodošao.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

 

Na osnovu dosadašnjih rezultata Partizan i Zvezda su već premašili cifru od 500.000 evra zarade, a u narednom periodu mogli bi i da je uvećaju.

Kako svaka pobeda u elitnom društvu donosi premiju od 37.500 evra, crno-beli su na konto svojuh 18 pobeda zaradili tačno 675.000 evropskih novčanica, dok su crveno-beli sa svojh 15 trijumfa na cifri od 562.500 evra.

Kada se pogleda, cifra nije ogromna ali našim klubovima sigurno omogućava da delimično regulišu plate igračima, svakodnevne troškove i slično… Do kraja takmičenja u igri je još para, pošto uz potencijalnih 75.000 evra koje dva tima mogu da zarade pobedama u preostala dva meča, u igri su premije i na osnovu plasmana.

Što se tiče Partizana, plasman u Top 8 doneo bi im još minimalno 528.000 evra, koliko vredi pozicija broj osam, u slučaju sedmog mesta premija iznosi 586.600 evra, dok pozicija šest donosi 645.000 evropskih novčanica. Najdalje dokle tim Željka Obradovića do kraja može da dogura je petom mesto koje donosi oko 704.000 evra.

Sa druge strane, Crvena zvezda bi ukoliko zadrži trenutnu 11. poziciju inkasirala dodatnih 352.000 evra, dok na praime pozicija broj 10 nosi 410.500 evra. Dalje od toga crveno-beli ne mogu, ali recimo i to da pozicija broj devet donosi 469.000 evra.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

 

Premije u Evroligi ne dobijaju samo četiri poslednje ekipe, a namjanje para zaradiće 14. mesto koje vredi 175.000 evra, 13. donosi 234.500. a 12. se vrednuje sa 293.200 evra.

Dakle jedna pobeda bi Partizanu sigurno donela oko 1.200.000 evra dok bi Zvezda u najboljem slučaju mogla i do cifre od oko milion evra. To su već cifre koje zatvaraju dobar deo godišnjih budžata naša dva najveća kluba i sigurno je da će im ovaj novac i te kako dobro doći.

Oba tima prihodovaće i od ulaznica, pogotovo crno-beli koji su čogovo na svakom meču imali rasprodatu dvoranu i prosečnu posetu od oko 17.500 gledalaca, od čega su 11.000 samo vlasnici sezonskih ulaznica, od kojih su najjeftinije bile 13.000, ali o tome ćemo drugom prilikom.

Recimo i to da će šampion Evrolige samo od ostvarenog rezultata biti nagrađen sa 1.760.000 evra. Vicešampion Evrope će zaraditi 997.000 evra, trećeplasirani 880.000, a četvrtoplasirani 762.000 evra.

Dakle, sam plasman na F4 Evrolige donosi sigurnih 762.000 evra.

PRVI PUT U ISTORIJI NBA: Lauri Markanen uradio nešto što nikad nikom do sad nije pošlo za rukom

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter