Izvor: Mondo.rs
01.04.2023 u 12:02
0

PARTIZANOVA EVROLIGAŠKA RAČUNICA: Samo ČUDO blokira Top8, pobede LANSIRAJU ka vrhu tabele – evo dokle mogu crno-beli!

Partizan se nalazi u odličnoj poziciji pred poslednja dva kola i već može da misli na rivala u četvrtfinalu.

Košarkaši Partizana su u Beogradu savladali Real (104:90) i tako praktično stavili tačku na svoju borbu za četvrtfinale Evrolige. Ogromne su šanse da se crno-beli nađu u doigravanju, a jedini scenario po kojem se to neće desiti je da od narednih šest mečeva koji im određuju sudbinu nijedan ne bude završen onako kako oni žele.

Šanse za to su minimalne, pa bi beogradski tim u poslednjem kolu protiv Panatinaikosa mogao da slavi veliki uspeh – plasman u četvrtfinale takmičenja koje nije igrao gotovo deceniju. Po rečima Željka Obradovića, ali i nekoliko igrača Partizana nakon pobede protiv španskog tima, crno-beli se neće zadovoljiti samo igranjem… Pred njima su još dva veoma važna meča, pa bi i pozicija pred plej-of mogla da bude bolja!

Da, Partizan neće biti tek učesnik doigravanja u Evroligi. Kako stvari stoje, do kraja ligaškog dela sezone daleko su veće šanse da se Partizan bori za bolju poziciju na tabeli nego da strepi za svoje mesto među osam najboljih timova na kontinentu. Koliko bolje mogu crno-beli?

5. mesto – POSTOJI ŠANSA!

Nakon odigranog kompletnog 32. kola možemo da zaključimo – Partizan može da se nada i petoj poziciji na kraju ligaškog dela Evrolige. Istina, za to će morati da mu se poklope gotovo svi rezultat direktnih rivala, ali nada da će u četvrtfinalu elitnog klupskog takmičenja u Evropi imati lakšeg rivala je tu!

Šta je potrebno Partizanu? Crno-beli imaju lošiji međusobni skor od Makabija (za jedan poen) i lošiji međusobni skor od Fenerbahčea (za dva poena). Ukratko, to znači da predstavnik Izraela mora da izgubi preostala dva meča, da turski tim sme da pobedi samo jednu od dve utakmice, a da crno-beli moraju da savladaju i Monako na gostovanju i Panatinaikos pred svojim navijačima.

U tom slučaju bi Makabi ostao na učinku od 19 pobeda, i Fenerbahče bi nakon 34 kola imao isto toliko, a Partizan bi na dosadašnjih 18 trijumfa dodao još dva i stigao odmah iza leđa „nosiocima“ u četvrtfinalu. Ne treba ni pominjati koliki bi to uspeh bio za tim Željka Obradovića.

6. mesto – DA, ALI JE VAŽNA ZVEZDA!

Ako uzmemo u obzir da je Makabi tim u najboljoj formi u Evroligi – imaju šest pobeda u nizu – i da će na gostovanju Žalgirisu i domaćem meču protiv Real Madrida sami odlučivati o svojoj sudbini, odnosno overi petog mesta na tabeli, možda bi trebalo da vidimo kakve su Partizanove šanse za nešto skromniju poziciju na tabeli.

Kao što smo već rekli, Partizan trenutno ima jednu pobedu manje od Fenerbahčea i slabiji međusobni skor sa tim timom, ali… Turski predstavnik ima paklen raspored u preostala dva kola! Prvo igraju gradski derbi protiv Efesa koji aktuelni šampion Evrope mora da pobedi bez ikakvog izgovora, a zatim dolaze u Beograd na megdan Crvenoj zvezdi, koja će pred svojim navijačima želeti da se oprosti od Evrolige za ovu sezonu. Tako bi upravo pobeda crveno-belih mogla Partizanu da donese bolji položaj!

Ukoliko bi Fenerbahče izgubio oba meča, Partizanu bi čak i jedna pobeda bila dovoljna da preskoči turski tim i domogne se sedme pozicije pred doigravanje. Naravno, postoji i opcija da Makabi izgubi oba meča, pa ih Fenerbahče i Partizan zajedničkim snagama preskoče. To je manje verovatna opcija od one da crno-beli „ukradu“ šesto mesto jednom od timova koje je Željko Obradović vodio do evropske titule.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ nr

 

7. mesto – LAGANO!

Partizan se trenutno nalazi na sedmoj poziciji u Evroligi i čini se da su najveće šanse da tu i ostane. Ekipa Željka Obradovića ima lošiji međusobni skor od timova koji su iznad (Makabi i Fenerbahče), ali zato i bolji od timova koji su ispod (Žalgiris i Baskonija). Protiv litvanskog tima crno-beli su u ovoj sezoni upisali pobede i na domaćem i na gostujućem terenu, dok su u beogradskom revanšu ubedljivo nadoknadili razliku iz prvog meča protiv Baskonije. To im sada daje veoma dobru poziciju.

Partizan će u mnogo različitih varijacija završiti na sedmoj poziciji, što znači da će u eventualnom četvrtfinalnom okršaju igrati protiv drugoplasirane ekipe na kraju ligaškog dela. Imajući u vidu da su u poslednjih nedelju dana u Beogradu savladani prvoplasirani olimpijakos i drugoplasirani Real, crno-beli nemaju čega da se plaše.

8. mesto – TEŠKO ĆE SE DESITI

Nije nam preostalo mnogo varijanti koje mogu da se dogode u poslednja dva kola, ali postoji i ova. Ukoliko jedan od dva najbliža pratioca Partizana (Žalgiris ili Baskonija) pobedi oba svoja meča, a crno-beli izgube oba svoja meča za tim Željka Obradovića biće zagarantovano osmo mesto.

Ona ekipa koja bi ih u tom imaginarnom slučaju pretekla zauzela bi sedmu poziciju, dok bi treći tim bio eliminisan iz daljeg takmičenja. Partizan bi u tom slučaju verovatno odmerio snage sa Olimpijakosom, što bi se navijačima posebno dopalo u ovoj istorijskoj sezoni.

SCENARIO PO KOJEM PARTIZAN ISPADA!

Postoji samo jedna opcija za ovakav razvoj situacije. Žalgiris do kraja sezone igra protiv Makabija na svom i Bajerna na gostujućem terenu, Baskonija ima domaći meč protiv Asvela i gostovanje Olimpijakosu, dok Partizan treba da se izbori sa Monakom na gostovanju i Panatinaikosom u prepunoj Areni. Jedino ako svih šest mečeva budu završeni nepovoljno po Partizan – dve pobede Žalgirisa, dve pobede Baskonije i dva poraza Partizana – tim Željka Obradovića će ostati van doigravanja!

NAJBOLJA EKIPA SA KOJOM SAM RADIO U ŽIVOTU! Obradović o Realu, TIMSKOJ POBEDI I NAVIJAČIMA, a pomenuo je i njih!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter