Izvor: Mozzartsport.com
24.03.2023 u 16:02
0

Vanja Marinković: „Zvezda nas isekla Kampacovom ludom energijom, Partizan kao i mi drži sve u svojim rukama“

Reprezentativac Srbije za Mozzart Sport izneo utiske posle poraza u dvorani Aleksandar Nikolić

Došla je Baskonija na megdan Crvenoj zvezdi sa epiteom najboljeg napadačkog tima Evrolige. Osokoljena pobedom nad Realom u Madridu minulog vikenda u okviru ACB lige, koji joj je omogućio da se izjednači sa Kraljevskim klubom i Barselonom na vrhu tabele. Ipak, udarila je u crveno-beli zid, pružila najslabiju partiju u tekućoj sezoni i propustila priliku da napravi još jedan korak ka plasmanu u plej-of.

Dobro su izabranici Đoana Penjaroje otvorili susret 30. kola u dvorani Aleksandar Nikolić. Vodili 26:21 posle 10 minuta igre, potom stekli i dvocifren višak na početku druge deonice, a onda je Zvezda podigla zid i sastav iz Vitorije nije znao šta ga je snašlo. Za 28 minuta ekipa koja je pred dolazak u Beograd imala prosek od 86,3 poena po utakmici, ubacila je svega 30 srpskom i regionalnom šampionu.

Sjajno je Zvezda, predvođena Fakundom Kampacom, odigrala u odbrani i u napadu sasvim dovoljno da ukroti jedno od najprijatnijih iznenađenja elitnog takmičenja. Argentinac je postigao samo tri poena, ali je dirigovao napadom (sedam asistencija) i izgarao u defanzivi. Postavio primer saigračima i povukao ih ka 13. pobedi u društvu najboljih.

Vanja Marinković i drugovi su na kraju postigli najmanje poena na jednoj utakmici ove sezone (65 protiv Partizan Mozzart Beta), učinila je Zvezda da izgledaju neprepoznatljivo na parketu. Najbolji strelac ekipe Markus Hauard zaustavljen je na tri poena, samo su Darijus Tompson (15) i Rokas Giedraitis (10) bili dvocifreni.

Znali smo da će odigrati dobro, kod kuće su, vratili su im se Nedović i Dobrić. Zaustavili su nas. U prvom poluvremenu, pogotovu u prvoj četvrtini još i nekako smo se držali, ali u drugoj su nas potpuno isekli sa Kampacom koji je igrao „deny“ na plejmejkerima. Pa onda hala, publika, Kampaco koji daje neku ludu energiju odbrani… Pali smo i to je to. Ostaje nam da dobijemo još tri utakmice kako bi ušli među osam najboljih„, rekao je Marinković za Mozzart Sport posle utakmice..

Printscreen/Sport klub

 

Crveno-beli su pokazali da ne odustaju od plasmana u plej-of, iako i dalje pred sobom imaju težak zadatak, dok je Baskonija sa polovičnim učinkom 15-15 još u dobroj poziciji, ali praktično više nema prava na grešku.

Naredna tri susreta igramo kod kuće protiv Albe, Fenerbahčea i Asvela. Ako te tri prilike ne iskoristimo, onda ne treba ni da uđemo u plej-of”.

Još jednom se pokazalo koliko je tekuća sezona u Evroligi nepredvidiva. Zvezda je bila u krizi, kaskala tri pobede za timom iz Vitorije i onda ga ubedljivo srušila pred svojim navijačima. Interesantno je da je ovo treća sezona zaredom da su crveno-beli i Baski podelili plen, završili sa izjednačenim skorom u međusobnim susretima (1-1).

Super je Evroliga. Interesantna i napeta, do samog kraja se neće znati ko će igrati u plej-ofu. Naruku nam ide dobra koš razlika sa rivalima, osim sa Partizanom, ali sve ostalo je na nama„.

Ekipa Duška Ivanovića će se boriti za mesto među osam najboljih dok god bude imala i promil šanse. Posle turbulentnog početka, po dolasku iskusnog crnogorskog stručnjaka vezala je šest pobeda, krajem prošle kalendarske godine bila pravi hit Evrolige. Sada taj epitet nosi Partizan Mozzart Bet. Od poslednjih devet susreta na evrosceni dobio je sedam i sa učinkom 16-13 drži sve u svojim rukama kada je plej-of trka u pitanju. Prvi put su beogradski velikani delil megdan na najvećoj kontinentalnoj pozornici i opšti je zaključak da su u istorijskoj sezoni, kako god da se završi, ostavili vrlo dobar utisak.

Odlično su se pokazali. Zvezda je imala pad posle Žalgirisa, ali normalno je imati uspone i padove tokom sezone. Partizan igra dobro, ali imali su i oni loš period krajem godine, kada su gubili neizvesne završnice. Sada su se i oni digli. Tako je sa svim klubovima. Mi smo bili prvi na tabeli krajem godine, sada smo na ivici da uđemo u osam. Zvezda još ima šanse da se domogne plej-ofa, Partizan je kao i mi – sve je na njima. Igraju tri teške utakmice kod kuće i videćemo šta će biti„.

Baski kaskaju pobedu za Partizanom, a mogu da se nađu i tri trijumfa u minusu, s ozbirom da crno-beli tek večeras igraju protiv Olimpijakosa u 30. kolu elitnog takmičenja. Kao što je Vanja i istakao, u prvom delu sezone su dugo bili ii na vrhu tabele. Iako pred početak takmičarske godine niko nije mogao da zna šta da očekuje.

Trener Penjaroja nije imao preterano uspešnu minulu sezonu na klupi Valensije, promenjen je veliki broj igrača, angažovani su brojni košarkaši bez iskustva na najvišem evropskom nivou poput Majka Kocara, Darijusa Tompsona, Markusa Hauarda… Ipak, vrlo brzo je postalo jasno da se u Fernando Buesa Areni rađa nešto posebno. Baskonija je kod kuće izgubila samo četiri utakmice od starta sezone, igra veoma atraktivno, u visokom ritmu, sa verovatno i najbržom ofanzivnom tranzicijom u Evroligi. Pravo je uživanje gledati utakmice tima iz Vitorije.

Prebrodili su i određene probleme. Pjerija Henri je uklonjen iz tima posle sumnje da je koristio nedozvoljene supstance i to u trenutku kada je bio jedan od najboljih igrača u ekipi. Od 18. kola nije upisao nijedan nastup, morala je uprava da reaguje i angažuje zamenu za iskusnog plejmejkera u Maksu Hejdegeru iz turskog Merkezefendija. Bilo je i povreda, ali uspeli su Penjarojini puleni da se izdignu iznad svega i ostanu konkurentni na oba fronta.

Vremenom smo se skontali. Trener Penjaroja je odradio veliki posao. Pjerija Henri je bio sa nama dva meseca i onda se desilo to što se desilo. Nedostajao nam je od januara. Ostali smo sa jednim plejmejkerom, pa je došao Maks Hejdeger usred sezone, te mu je bilo potrebno vremena da se prilagodi, što nije lako. Dobra smo i mlada ekipa koja je svima dosad bila nepoznata„.

U čitavoj priči se odlično pronašao i Marinković. Nastavio je u klupskom dresu gde je stao u reprezentativnom. Posle vrlo dobrih izdanja na pripremama za Evrobasket, pa i na samoj kontinentalnoj smotri, sjajno se uklopio u Penjarojine zamisli i igra najbolju sezonu u Evroligi.

Trener mi je mnogo pomogao, bio je igrač, igrao moju poziciju i zna kako razmišljam. Nisam više ni najmlađi u ekipi i dobro je, ne mogu da se žalim. Imao sam odlično iskustvo i sa reprezentacijom. Mnogo mi je značilo. Nisam ni očekivao da ću ići na Evrobasket. Kada igraš sa najboljima i protiv najboljih, znaš da vrediš i iz toga mogu da proisteknu samo dobre stvari„, zaključio je Vanja Marinković za Mozzart Sport.

Lesor: Obradović veruje u mene kao što niko nije, nisam mogao da zamislim da ću imati ovakvu vezu sa ljudima iz Srbije

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter