Izvor: BSC HAPPY
02.02.2023 u 18:28
0

Obeleženo 100 godina od rođenja šahovske legende Svetozara Gligorića! (FOTO)

Danas je u Domu Vojske upriličena Svečana akademija povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Svetozara Gligorića, najvećeg šahiste sa ovih prostora u istoriji.

Ceremoniju je organizovao Šahovski savez Srbije, a svečanosti su između ostalih prisustvovali ministar sporta Zoran Gajić, predsednik FIDE Akradij Dvorkovič, generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić, srpski velemajstor Aleksandar Matanović.kao i gosti iz zemlje i inostranstva, mnogobrojni zvaničnici FIDE, reprezentativci, ali i legendarna Alisa Marić.

Ispred ŠSS dobrodošlicu prisutnima poželeo je Andrija Jorgić, generalni sekretar ŠSS, koji se tom prilikom zahvalio svim prisutnima i najavio buduće planove na kojima će Savez raditi, kao što je otvaranje šahovske akademije.

Borba

U okviru svečanosti dodeljena su priznanja Vladi Republike Srbije, FIDE i kompaniji NIS. Zoran Gajić tom prilikom je istakao da će Ministarstvo sporta pružiti svu potrebnu podršku Šahovskom savezu Srbije.

-Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde sa vama povodom organizovanja stogodišnjice Svetozara Gligorića. Sećam se vrlo dobro da je on bio jedan od naših sportista u onoj velikoj Jugoslaviji koji je imao veliku harizmu. To je skup osobina stručnih i ličnih koje sve zajedno čine jednog čoveka prepoznatljivim, ne samo u njegovoj oblasti, u oblasti gde se vi razumete znate njegove lucidne poteze i rezultate, ali svi mi paceri, smo mogli da prepoznamo njegovu nesumnjivu veličinu i magnet kojim  je on privlačio sve nas da pratimo šta i kako se dešava u šahu ali da i dalje nastavimo da pratimo naše legende u ovom sportu, izjavio se ministar Gajić, koji je u ime Vlade Republike Srbije primio priznanje ŠSS.

Borba

Međunarodna šahovska federacija ustanovila je nagradu za fer-plej, a koja nosi ime Svetozara Gligorića. Predsednik FIDE Akradij Dvorkovič primio je priznanje koje mu je uručio Andrija Jorgić, a tokom obraćanja  zahvalio se na sjajnom gostoprimstvu u Beogradu.

Borba

Priznanje je uručeno i kompaniji NIS za pomoć i podršku Šahovskom savezu Srbije.

Prisutnima se obratio i velikan Aleksandar Matanović, koji je najstariji živi velemajstor na svetu.

– Bili smo drugari, suparnici i protivnici na šahovskoj tabli, a prijatelji 64 godine. Zbližili su nas 64 crna i bela kvadrata, zbližili i odredili nam životne puteve. Kakav je Gligorić bio, možda najbolje govori kada je na šahovskoj olimpijadi Fišer ponudio remi, a on odgovorio „Ne“ , rekao je Matanović.

Zahvaljujući Svetozaru Gligoriću Jugoslaviju su smatrali drugom velesilom u svetu šaha, odmah posle SSSR. Učestvovao je na ogromnom broju međunarodnih turnira od kojih je mnoge i osvojio. Petnaest puta je bio jugoslovenski predstavnik na olimpijadi osvojivši 12 medalja. Imao je i zavidnu novinarsku karijeru, kojoj je devet godina radnog staža proveo u Borbi, zatim i ako spoljnopolitički komentator nedeljnika NIN, a nakon toga i dve decenije kao novinar Radio Beograda.

Tokom svečanosti prikazan je i dokumentarni film “Gliga”, autora i scenariste Marka Maksimovića.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter