Izvor: Sportklub.rs
23.02.2023 u 15:39
0

Olimpijski komitet Srbije slavi 113. rođendan

Na današnji dan, 23. februara 1910. godine u hotelu "Moskva", grupa oficira entuzijasta, na čelu sa kapetanom Svetomirom Đukićem, u redakciji lista "Novo vreme" osnovala je Srpski olimpijski klub, koji je ubrzo primljen u međunarodnu olimpijsku porodicu.

„Inicijatori osnivači bili su mladi oficiri školovani u Francuskoj, među kojima je vodeću ulogu imao kapetan Svetomir Đukić, koji je izabran za direktora Kluba, a za sekretare potporučnik Miloš Ilić i student Aleksandar Ilić. Za blagajnike su izabrani drogerista Milosav Jovanović i kapetan Milorad Petrović, a za počasnog predsednika general u penziji Nikodije Stevanović“ podsetio je OKS.

„Finansijsku pomoć Srpskom olimpijskom klubu pružali su, između ostalih, ‘Novo vreme’ i Tramvajsko društvo, Ministarstvo narodne privrede, uprava Topčiderske ekonomije i kaznenog zavoda, Ministarstvo vojno, Komanda mesta, Beogradska opština, Komanda žandarmerije, Narodna odbrana, Dvor“, navodi se na zvaničnom sajtu OKS.

Prvi put sportisti iz Srbije pojavili su se na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine. Prvi olimpijci bili su Dušan Milošević, treći u kvalifikacionoj grupi na 100 m (11,6) i maratonac Dragutin Tomašević, koji je zauzeo 37. mesto.

U arhivi Međunarodnog olimpijskog komiteta kao najstariji dokument koji se vodi u arhivi OKS nalazi se pismo koje je Svetomir Đukić, direktor Srpskog Olimpijskog kluba, uputio Pjeru De Kubertenu, osnivaču modernog olimpijskog pokreta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter