7°C

Beograd

Photo: EPA/ PrintScreen

Izvor: kurir.rs

"TO JE FAŠIZAM"! Crnogorski mediji osuđuju zelene dresove! (FOTO)

Mediji u Crnoj Gori osudili su nastup svojih rukometaša u zelenim dresovima na meču sa Srbijom u Gracu.

"Sokolovi" su slavili pobedu 22:21, prvu u istoriji na evropskim prvenstvima, i produžili nadu da mogu do naredne faze, ali je taj uspeh ostao u senci zelenih dresova.

Zelena boja predstavlja sećanje na zelenaški Komitski pokret iz 1918. godine, koji je na čelu sa generalom Krstom Popovićem Božićnom pobunom ustao protiv odluke Podgoričke skupštine da se Crna Gora priključi Srbiji.

Najoštriji u osudi opreme crnogorskih rukometaša bio je portal borba.me, sa tekstom pod naslovom: "Fašizam rukometaša Crne Gore, država je i definitivno umrla"!

"Rukometaši Crne Gore večeras su ispisali još jednu sramnu stranicu u istoriji ove nekada ponosne države. U meču sa Srbijom, istračali su na parket u zelenim dresovim, promovišući tako ustašku ideologiju tkz. komitskog pokreta", stoji na početku teksta, u kome se kasnije dodaje:

"Naravno, država je prećutala ovaj fašizam, kao i mnogi drugi 'borci' u neovisnom Montenegru. Ćute i 'borci' za ljudska prava i slobode.

Podsetimo - takozvani zelenaški (komitski) pokret vlasti u Crnoj Gori godinama pokušavaju da predstave kao tobožnje borce protiv navodne 'srpske okupacije' iz 1918. godine, pa ova konotacija u meču protiv Srbije ima naročito provokativan karakter.

To je naročito izraženo u poslednje vreme, kada su odnosi Beograda i Podgorice u silaznoj putanji, nakon odluke crnogorskog režima da usvoji sporni Zakon o slobodi veroispovesti, kojim se planira otimačina imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti