3°C

Beograd

Photo: VSS

Izvor: index.hr

PRLAINOVIĆ OTVORIO DUŠU Plašim se za budućnost srpskog vaterpola

Vaterpolisti Srbije nisu uspeli da odbrane titulu prvaka Evrope i da se peti put uzastopno popnu na kontinentalni tron. Nisu u tome uspeli, jer su u četvrtfinalu poraženi od Španije posle peteraca, posle čega su svi u taboru "delfina" bili utučeni. Pokušali su da pronađu razloge neuspeha, a Andrija Prlainović je za hrvatski portal "Index.hr" otvorio dušu, analizirao je eliminaciju u četvrtfinalu, ali je i izrazio bojazan za budućnost srpskog vaterpola.

- Neobično mi je sve ovo. U reprezentaciji Srbije sam od 2006. godine, a samo sam dva puta ispao u četvrtfinalu, na Svetskom prvenstvu u Barceloni 2013. i sad u Budimpešti. Nije nam bio dan, pogotovo u napadu, ali ne bih rekao da su Španci bili bolji. U najmanju ruku bili smo ravnopravan rival. Španija nije pružila bolju igru od nas, pa da mogu da priznam da su bili bolji. Nedostajalo nam je malo strpljenja u napadu u trećoj i četvrtoj četvrtini. Tu smo propustili šansu da prelomimo utakmicu i da povedemo. Što se tiče peteraca, u prošlosti su više puta odlazili na našu stranu. Ovoga puta su Španci imali više sreće - rekao je Prlainović za Index.hr.

Ljubitelji vaterpola su priželjkivali klasik u polufinalu između Srbije i Hrvatske, ali do njega neće doći.

- Naravno da mi je žao što nećemo igrati sa Hrvatskom. Žao mi je što neću još jednom da zaigram na ovako divnom bazenu pred velikim brojem ljudi koji obožavaju i razumeju vaterpolo. Najviše mi je žao što neću biti u prilici da igram finale protiv Mađarske u hramu vaterpola. Za tim najviše žalim.

Svestan je Prlainović da će Olimpijske igre u Tokiju verovatno biti poslednji put da šampionska generacija bude na okupu.

Svima će otići veliki broj igrača iz reprezentativnog vaterpola, tako da će na savezima biti da što veći broj mladih igrača pripreme i što bolje ih prilagode za vaterpolo na najvišem nivou

- Smena generacija je neminovnost i ona će se dogoditi ne samo u Srbiji i Hrvatskoj, već i u drugim reprezentacijama, pa tako i u Španiji, koja će bez sjajnog golmana Pineda, Peronea ili Maljaraha biti sasvim drugačija ekipa i posle Tokija znatno slabija nego što je sad. Sve najbolje reprezentacije na svetu sad imaju sličan problem - jasan je Prlainović.

Na kraju se trofejni vaterpolista osvrnuo na situaciju u Partizanu, sa kojim je bio evropski šampion, ali je izrazio i strah za reprezentativni vaterpolo.

- Situacija u Partizanu je očajna. Velikan svetskog vaterpola i jedan od najvećih klubova svih vremena nikad nije bio u goroj situaciji. Partizan je baza srpskog vaterpola, institucija, jedini pravi klub i on nam pred očima propada. Iako se nadam da će se nešto promeniti nabolje, nisam optimista jer iz godine u godinu svedočimo da je situacija sve gora i tužnija. Klub je dotakao dno i ta je situacija glavni uzrok lošeg stanja u srpskom klupskom vaterpolu, a strah me i za budućnost srpskog reprezentativnog vaterpola. Strah me je šta će biti posle Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine - zaključio je Prlainović u intervjuu za Index.hr.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti