1°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: HappyBSC

NEVEROVATNA ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG VITEZA Iz Kragujevca do krova sveta!

Konjički sport, simbol viteštva i junaštva, razvijao se kroz razne turnire još od srednjeg veka. O njemu se malo zna i još manje govori, dok Srbija može da se ponosi kako u ovom sportu ima velikog ambasadora u celom svetu. 

Srbija je iznedrila Đorđa Perovića, najboljeg džokej svih vremena u našoj zemlji, koji je i trostruki šampion Južne Koreje. Jedanaest puta bio je šampion Srbije i beogradskih hipodroma a beleži čak 1.200 pobeda u karijeri.

Rođen je u Kragujevcu gde je i zavoleo ovaj sport i počeo njime da se bavi 1994. u 12 godina i to na kobili Rikverc.

- Bila je to ljubav na prvi pogled. Nisam imao dilemu i odabrao sam baš nju. Neobično ime je dobila jer nije htela da ide napred kada je neko uzjaše, već se vraćala unazad. Rikverc je bila tvrdoglava, ali je donela mi je velike uspehe - počinje priču Perović za HappyBSC.

SVE O KORONI

KRIZNI ŠTAB IZDAJE NOVE MERE DO 15. AVGUSTA: Za neke se zna samo da će još DUGO DA TRAJU

KORONA NE JENJAVA! TIHI UBICA: Eksperti otkrivaju da razara one koji godinama udišu zagađen vazduh

ĐERLEK O KORONI U NOVOM PAZARU: U bolnici 33 pacijenta

SVET U KANDŽAMA KORONE: U SAD 52.810 novozaraženih, u Brazilu još 57.152 obolelih7152-obolelih

Sa njom je počela Đorđeva karijera. Ubrzo odlazi za Beograd, odakle nastavlja da osvaja svet. Pobedio je u Rimu, a pre dve godine bio je šampion u Seulu, gde je postigao više pobeda od svih jahača u konkurenciji, čime postaje šampion Južne Koreje, a potom i Korejski kup, najtežu i najprestižniju trku u ovoj dalekoj zemlji. Uspehe je nizao i u Mađarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj, zemljama regiona...

Iako je najviše trka istrčao u Italiji, gde se i profesionalno bavi džokejstvom, ljubav prema ovom sportu ga ipak najviše vuče ka domovini. Pobedom u Italiji, u "Peharu predsednika", plasirao se za trku u Japanu, gde je osvojio peto mesto, 2014. godine, što predstavlja veliki uspeh.

Najviše pobeda osvario je sa konjem Dol Kongom, koji je prošle godine u Dubaiju trčao najveću trku na svetu. Šampiona u Koreji nemoguće je skinuti sa trona, ali je srpskom džokeju to, ipak, pošlo za rukom. U čak deset država do sada podigao je pehar, a cilj mu je da jaše sa najboljima u Engleskoj. Ipak, najveći uspeh je nadmetanje u Japanu, gde je jahao pred 200.000 gledalaca i sada je superzvezda po rigoroznim kriterijuma Zemlje izlazećeg sunca. Uprkos mnogobrojnim trofejima, ovaj Kragujevčanin skromno govori o svom profesionalnom uspehu, ali tvrdi da je recept za to neizmerna ljubav prema konjima.

Konji su oduvek privlačili dosta pažnje gracioznošću i na stazi i u galopu, zato sa pravom možemo reći da su oni Božiji dar čoveku. Postavlja se pitanje gde je konjički sport kod nas kad imamo i više nego dovoljno potencijala, dok je u svetu i više nego dovoljno razvijen ovaj sport koji i donosi mnogo novac. 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad