Izvor: Sportklub.rs
01.04.2023 u 09:03
0

Ferstapenu pol, neočekivano društvo, Peres na začelju

Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Australije, treću trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Branilac titule je na stazi „Albert park“ došao do druge pol pozicije ove sezone, a 22. u karijeri u vremenu od 1:16.732 minuta.

Holanđaninu će se u prvom redu na startu, u nedelju od 7 časova, uz direktan prenos na Sport Klubu 1, pridružiti Džordž Rasel u Mercedesu. Britanac je bio 236 hiljaditinki iza Ferstapena, a nešto više od desetinke ispred timskog kolege Luisa Hamiltona.

Pored Ferstapenovog rutinskog puta do pol pozicije, kao i neočekivanog društva koje ga je pratilo, treće kvalifikacije obeležilo je i izletanje drugog vozača Red Bula Serhija Peresa, koji će startovati sa začelja.

Ferstapen je u Melburnu imao praktično lak put do pol pozicije, ali je borba za to ko će se naći uz njega u prvom redu trajala do poslednjeg trenutka. Na kraju je Rasel uspeo da nadmudri kako Hamiltona, tako i Fernanda Alonsa u Aston Martinu, pa je Španac morao da se zadovolji četvrtim startnim mestom.

Najbolji među ostalima bio je vozač Ferarija Karlos Sains junior, ispred Lensa Strola u drugom Aston Martinu i svog timskog kolege Šarla Leklera. Sa osme pozicije startovaće vozač Vilijamsa Aleksander Albon, a prvu desetoricu kompletiraće Pjer Gasli u bolidu Alpina i vozač Hasa Niko Hilkenberg.

I dok je njegov timski kolega imao gotovo savršene kvalifikacije, Peresove su potrajale tek nekoliko minuta jer je posle blokiranja točkova u trećoj krivini izleteo sa staze. Meksikanac je izazvao prekid kvalifikacija na nekoliko minuta i kao posledica tog incidenta startovaće sa poslednje pozicije. Pored za njega, u prvom delu kvalifikacije su bile gotove i za domaćeg vozača Oskara Pjastrija, Guanjua Džoua u Alfa Romeu, vozača Vilijamsa Logana Sardženta i Valterija Botasa.

Drugi deo doneo je uzbuđenje do samog isteka vremena, pošto praktično nijedan vozač nije imao siguran prolaz među najbolju desetoricu, ali su veća iznenađenja izostala. Prvi ispod crte bio je vozač Alpina Esteban Okon, ispred Jukija Cunode u bolidu Alfa Taurija, Landa Norisa koji brani boje Meklarena, Kevina Magnusena iz Hasa i Nika de Vrisa, koji je nekoliko sati ranije ostao bez bočnih delova bolida na trećem treningu i izazvao crvenu zastavicu, ali bez većih posledica.

TRADCIJA RATOVANJA JE ZAVRŠENA: F1 uvodi zabranu za timove, nema više penjanja na ogradu

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter