Izvor: Mozzartsport.com
26.03.2023 u 11:53
0

Neutralisanje bekova ključ u hrvatskom finalu: Ko ih zaustavi – staviće regionalnu krunu

Ponovo će u centru pažnje biti Marko Žuvela i Rino Burić, kao i golmani, arsenal za odlučujuću bitku sačuvali Loren Fatović, Jerko Marinić Kragić, Maro Joković, Luka Bukić...

Dve godine srpski klubovi su vladali Jadranom, stvari će se vratiti na staro u Beogradu. Ni Novi Beograd, ni kragujevački Radnički nisu izborili finale, pali su posle izvođenja peteraca i regionalna kruna će završiti u Hrvatskoj. Pitanje je samo da li prvi put u Splitu ili peti u Dubrovniku.

I dok je Radnički spustio očekivanja u drugom delu sezone, posle odliva igrača, i odigrao najbolju utakmicu u novoj godini, pa ne može da bude ni razočaran zbog svega, Novi Beograd je doživeo drugi slom u dva meseca. Izgubio je finalnu bitku za trofej Kupa Srbije od Crvene zvezde – bez tog pehara ostao i prošle sezone, ali se digao u nastavku – dominirao na poslednjem turniru regionalne lige, završio osnovni deo bez poraza i paralisao se protiv Juga. Hrvatski velikan je zaigrao riskantno u fazi odbrane i zakazao finale sa Jadranom (18.00).

Dubrovčani su imali probleme sa povredama pred dolazak u glavni grad Srbije, bilo je upitno u kakvom će sastavu nastupiti. Ni kratka klupa nije im bila saveznik u duelu sa, u tom trenutku, regionalnim šampionom, ali je Vjekoslav Kobešćak u drugom poluvremenu primenio taktiku sve ili ništa. I bio na dobitku.

“Celu utakmicu smo jurili rezultat, na kraju nam se otvorilo i za pobedu pre peteraca, ali sve u svemu – prilično dobro smo odigrali utakmicu. Pogotovo prvu četvrtinu, u drugoj smo pokazali da smo nezreli, da nemamo iskustva i da nam fali rotacije. Novi Beograd je preuzeo inicijativu i u trećoj smo krenuli sa riskantnom odbranom, sa njom smo već jednom ove godine parirali Novom Beogradu. Bilo je to u Ligi šampiona. Mislio sam da neće ići to glatko, ali kako su minuti prolazili videlo se da imaju problema sa probijanjem, da padaju psihološki i mi se dižemo. Promašivali su zicere, sportska sreća se okrenula na našu stranu i kada smo došli do peteraca videlo se da stojimo bolje. Veliki uspeh za nas i idemo do kraja”, rekao je Vjekoslav Kobešćak posle prolaska u finale za Mozzart Sport i Totalwaterpolo.

Jug je bio autsajder u polufinalu, doduše ne totalni, prošao je u finale na peterce, a mogao je i pre njih. Lorenu Fatoviću je pucao sa zvukom sirene, Žoao Pedro Fernandes odbranio, au penal-seriji se dogodilo ono što ni Vjekoslav Kobešćak nije očekivao pre početka polufinala.

Živko Gocić: Siguran sam da nas sutra očekuje kvalitetna i uzbudljiva utakmica

“Iskreno, nismo se spremali za finale. Iako smo sa Jadranom ove godine odigrali dosta utakmica i imamo puno saznanja o njima, kao i oni o nama, oni su sa novim trenerom sasvim drugačija ekipa. Drugačija im je energija. Vrlo su agresivni i sutra će biti važno da mi fizički izdržimo napore sa smanjenom rotacijom. Protiv Novog Beograda je pola naše ekipe imalo veliki broj minuta, pola baš malo. Od njih sada očekujem veći doprinos i moramo biti psihološki mirni”.

Neće zanemarljiv faktor biti to što će Gospari imati manje vremena za odmor i pripremu finala od splitskog Jadrana. Ponovo bi mnogo toga u igri oba dalmatinska kluba moglo da se bazira na igri kod stative, uplivavanja Marka Žuvele, donosno Rina Burića, i pravljenje viška na liniji dva metra. Osvajači zlatne medalje sa Hrvatskom na Evropskom prvenstvu u Splitu su bili centralne figure Juga i Jadrana u polufinalima.

Zbog toga će neutralisanje bekova u hrvatskom finalu biti ključno. Ko uspe da zaustavi protivničke – biće zaveslaj bliže stavljanju regionalne krune.

No, daleko od toga da su bekovi jedini aduti Marelje i Kobešćaka u finalu. Arsenal je daleko brojniji. Radnički je brzo eliminisao Jerka Marinića Kragića, sakupila je “splitska neman” brzo faulove i ispala iz igre. Takože i levoruki Ivan Domagoj Zović, dok su kod Juga tihi bili Maro Joković i Loren Fatović. Najboljeg strelca regionalne lige nije slušao šut, Jugov kapiten je mrežu tresao samo iz peterca.

I neće biti veliko iznenađenje ukoliko peterci budu odlučivali o novom prvaku Jadrana. Biće zanimljivo videti za koga će se Jure Marelja opredeliti među stativama. U polufinalu je počeo sa Mate Anićem, zamenio ga je Ivan Marcelić u drugom poluvremenu, ali kada je došlo do četvrte serije u penal-ruletu, vratio je Anića na gol i – povukao najbolji potez. Pun pogodak za Splićane.

Jadran je opravdao ulogu favorita protiv kragujevačkog kluba, drugu godinu zaredom igraće u finalu, dok je Jug demonstrirao da nadmoćniji mogu da se bace pod noge i sa skraćenom rotacijom, i kada si inferioran, samo treba imati adekvatan plan. Dubrovčani su ga imali za Novi Beograd u polufinalu, ali i u Ligi šampiona.

“Bili smo u krizi u poslednje vreme, još se tražimo za završnicu. Što prvenstva, što Lige šampiona, ali mislim da smo za razliku od proteklog perioda bili agresivniji. Velika je potrošnja energije bila protiv ekipe koja je fizički, igrački i u svakom pogledu moćnija od nas. Bilo je i elemenata sreće, ne treba to kriti, ali naša borba i činjenica da nismo pali na dva ili tri razlike govori o našoj mentalnoj snazi. Držali smo gore glavu, zadržali pribranost i to je bilo presudno”, poručio je Maro Joković za Mozzart Sport i Totalwaterpolo i kratko analizirao novo finale sa Jadranom.

“Za finale moramo da smirimo emocije, ovo je najopasniji period, jer mislimo da smo naprsavili sve, a ustvari je to samo još jedan korak prema trofeju. Jadran je veoma nezgodan, dobro se znamo, jer smo sa njima igrali u domaćim takmičenjima i kao i za polufinale najbitnija je pribranost. Treba sve to ponoviti u finalu”.

Odlučivali su Jug i Jadran dva puta o raspodeli trofeja ove sezone, u regionalnoj ligi će i treći, a Dubrovčani su bili uspešniji u oba finala. Prvi pehar Superkupa Hrvatske otišao je na Gruž, u decembru je četvorostruki evropski prvak bio bolji i u Kupu Hrvatske. Kada se film vrati unatrag, dobio je Jug i finale domaćeg prvenstva prethodne sezone.

Sa psihološkog aspekta, dubrovački gigant imaće blagu prednost…

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter