Izvor: Mozzartsport.com
08.05.2023 u 16:34
0

TREĆI KONTINET, TREĆA POBEDA: Maksu nije bitno kako počne, zato što obično završi prvi

Verstapen najbolji i u Majamiju

Na početku deveti, na kraju prvi. Može Maks Verstapen da krene iz „hendikepa“, ali na kraju uglavnom završi gde je krenuo. Pilot Red Bula je sjajnom vožnjom nadmudrio rivale i u Majamiju i trećom pobedom u sezoni uvećao vođstvo u generalnom plasmanu Formule 1.

Holanđanin je prethodno slavio u Bahreinu i u Australiji, međutim, tad je kretao sa pol-pozicije, a sad pokazao da mu i deveto mesto iz kvalifikacija na predtavlja prepreku.

Na podijumu su mu društvo pravili timski kolega Serhio Peres (posle ne tako ubedljive vožnje završio na drugom mestu) i Fernando Alonso (završio na trećoj poziciji posle prethodne trke bez podijuma).

Tokom noći uoči trke u Majamiju padala je kiša, „oprala“ asfalt i praktično obrisala prijanjanje koje je postojalo na stazi, a za koje su timovi tokom vikenda rekli da nije bilo dovoljno dobro. Uprkos najavama, tokom trke kiše nije bilo.

Peres je na startu odbranio prvo mesto iz kvalifikacija, a Alonso i Sains su, takođe, ostali na mestima od subote. Kevin Magnusen, četvrtoplasirani na startu trke, već u prvim krivinama je izgubio par mesta. Maks Verstapen je na startu izgubio prvo mesto (pretekao ga Valteri Botas), ali u narednom krugu se, ipak, vratio ispred Finca. Prva promena pneumatika bila je za domaćeg vozača Sardženta, a ujedno je promenio i prednje krilo koje je stradalo posle incidenta između Nika De Frisa i Landa Norisa.

Verstapen je nadoknadio dve pozicije i došao na šesto mesto već u četvrtom krugu, obilazeći u prvoj krivini istovremeno Magnusena i Leklera. Holanđanin je zatim sustigao i Džordža Rasela, a ispred njih je Sains bio u DRS zoni u odnosu na Alonsa, dok je Serhio Peres bio siguran na prvom mestu sa prednošću od sekundu i sedam desetinki.

Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton je bio loš od samog početka, nije nadoknadio nijedno mesto, a u velikom delu trke je bio zaglavljen iza sporijih vozača.

Verstapen je krenuo da preti trećeplasiranom Sainsu u 14. krugu, Španac je pokušao da se brani DRS-om, ali nije mogao ništa protiv moćnog Red Bula. Već u narednom krugu Verstapen je došao i na drugo mesto obilazeći Alonsa, a u tom trenutku mu je timski kolega bežao nešto više od tri i po sekunde.

Sains je u 19. krugu otišao sa srednjih na tvrde gume, ali je pri ulasku u pit lejn prekoračio brzinu i zbog toga dobio pet sekundi kazne koje su mu dodate na kraju trke.

Peres je u 20. krugu promenio gume, a Verstapen time nasledio vodeću poziciju.

Alonso je u 27. krugu obišao Sainsa, u međuvremenu i ispred Okona koji u tom trenutku još nije promenio gume, tada se Alonso našao na trećem mestu.

Na polovini trke (28. krug) Verstapen i dalje nije menjao gume, a drugoplasirani Peres nije uspevao da umanji prednost svog timskog kolege. Zatim je usledio period trke tokom kog nije bilo mnogo dešavanja, a čekao se Verstapenov odlazak u boks.

Verstapen je u 45. krugu konačno prešao na drugi set guma, a na stazu izašao na drugom mestu, iza Peresa. Španac nije imao šansu da se izbori za mesto, jer je Verstapen bio na svežijim gumama i deset krugova pre kraja izbio na prvo mesto na kom je i završio trku.

Šarl Lekler je vozio loše, a i tako mu se pružila prilika da dođe na šesto mesto kad je Pjer Gasli pod pritiskom pogrešio i na taj način pustio Francuza da prođe ispred njega. Gaslijeva greška je pomogla i Luisu Hamiltonu da u sledećem krugu pristigne i obiđe vozača Ferarija.

Naredna trka je za dve nedelje u Imoli, gde se očekuju velike promene pre svega Ferarija i Mercedesa, zatim i kod ostalih timova.

Evo poretka vozača posle pet trka šampionata Formule 1 u 2023.

VESLAČI SRBIJE NASTUPAJU na prvom Svetskom kupu u veslanju u 2023. godini

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter