Izvor: Tanjug.rs
09.05.2023 u 14:16
0

ZLATIBOR DOMAĆIN TRKE: Svetsko prvenstvo u disciplini Hard Enduro!

Zvanično otvaranje Svetskog šampionata u jednoj od najatraktivnijih moto disciplina, Hard Enduro, ove godine održaće se na Zlatiboru, što je izuzetan iskorak za srpski auto-moto sport.

Na srpskoj planinskoj lepotici, kao i na Tari i Mokroj Gori, od 17. do 20. maja više od 300 takmičara iz celog sveta prelaziće motorima najrazličitije prepreke, a među njima biće i aktuelni svetski prvak Manuel Letenbihler.

„Hard Enduro je moto disciplina koja najviše liči na moto-kros, odnosno na disciplinu trajal i to je vožnja po nepristupačnim terenima, gde imate prirodne prepreke kao što su stene, pala stabla, jako velike uzbrdice, skokove“, rekao je Tanjugu predstavnik organizatora „Xross relija“ Vladan Komatović.

Prema njegovim rečima ova disciplina kod nas postoji već 10 godina, a uprkos brojnim problemima, pre svega otežanim registracijama i putovanjima zbog činjenice da nismo članovi EU, naporan rad je prepoznat iz Svetskog šampionata, što dokazuje podatak da je Srbija jedna od samo sedam zemalja domaćina trke ove godine.

„Išli smo najtežim putem, a to znači da smo morali mnogo godina da radimo da bi neko video naš kvalitet, koji je, ajde da kažem, već od druge-treće godine na jako visokom nivou. Prošle godine smo uspeli da uđemo u Svetski šampionat, gde smo imali probni projekat koji je imao jako dobar odziv u celom svetu“.

Komatović naglašava da je za uspeh važno da imate ili jako kvalitetnu reklamnu kampanju ili tzv. organsku kampanju, koju čine zadovoljni vozači.

„Mi smo uspeli da su svi koji su bili kod nas otišli prezadovoljni i smatrali su da je kod nas možda i najbolja trka u Svetskom šampionatu, tako da smo ove godine uspeli da imamo prijave iz više od 50 zemalja, od Amerike, Kanade, Meksika. Prijave smo zato zatvorili ranije jer nismo mogli da primimo više učesnika“, istakao je Komatović.

MOTO GP: Mislim da će 2024. biti moja poslednja sezona

Svečano otvaranje održaće se 16. maja na Zlatiboru od 17 sati, a ceremoniji će prethoditi revijalna vožnja.

„Prošle godine smo imali 150 učesnika, ove bismo imali i 500 da smo hteli, ali želimo da zadržimo trku na „nižem“ nivou iz razloga da bi svi mogli da uživaju. Mi nismo komercijalna trka, a svima se na Zlatiboru sviđa trasa, infrastruktura, plus uslovi na stazi. Uvek imamo nekih novina, sada je pao sneg u aprilu, konfiguracija terena se menja, pa očekujemo i to da iskoristimo. Nadamo se da ćemo imati oko 60.000 gledalaca i pozivam ljude iz opština Čajetina, Nova Varoš, Užice, Čačak da dođu na kvalifikacije na veliko parkingu kod bazena, na kružnom toku, kao i na finalne vožnje od 17. do 19 maja“, zaključio je Komatović, uz konstataciju da činjenica da se zahvaljjući auto-putu „Miloš Veliki“ mnogo brže stiže na Zlatibor nego ranije značajno doprinosi organizaciji.

Svetski šampionat Hard Enduro posle Srbije seli se u Austriju, a potom slede trke u Italiji, Rumuniji, Kanadi, Lesotu i Nemačkoj. Organizaciju ovog prestižnog događaja koji će Srbiju i na ovaj način predstaviti kao zemlju vrhunskog sporta, podržali su Ministarstvo sporta, Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije, AMSS, opština Čajetina, Komunalno javno preduzeće „Zlatibor“ Čajetina , TO Zlatibor, Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad, kao i kompanija „Comtrade“.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter