Izvor: Sportklub.rs
28.03.2023 u 11:21
0

POLJACI I BRITANCI NE ŽELE Ruse i Beloruse na OI u Parizu!

Poljska, Velika Britanija i baltičke države objavile su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na zabranu učešća ruskim i beloruskim sportistima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, osim ako Moskva odluči da povuče svoje vojnike iz Ukrajine.

To je reakcija na najavu da će Međunarodni olimpijski komitet, koji je posle ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, isključio Ruse i Beloruse iz međunarodnih takmičenja, dopustiti učešće predstavnicima te dve države, ali kao neutralnim sportistima.

To znači da neće moći da se bore pod svojom zastavom ni da slušaju nacionalnu himnu posle eventualnog osvajanja zlatnih medalja.

“Čvrsto verujemo da sada nije vreme za razmatranje otvaranja puta ruskim i beloruskim sportistima za povratak na Olimpijske igre u bilo kom status” saopštili su iz poljskog Ministarstvo spoljnih  poslova u izjavi koju su zajednički potpisali sa Velikom Britanijom, Letonijom, Litvanijom i Estonijom.

Predsednik MOK-a Tomas Bah rekao je da to telo ne može da bude sudija u globalnim političkim sporovima. Međutim, plan je naišao na protivljenje velikog broja zemalja koje se zalažu za dalju izolaciju ruskih i beloruskih sportista.

“Iako MOK još nije doneo konačnu odluke, želimo da preispita svoje planove i vrati se izvornoj odluci koju podržava međunarodna zajednica. Podsećamo da Rusija i Belorusija mogu da utiču na povratak svojih sportista u međunarodnu sportsku zajednicu, okončanjem agresije koju je Rusija pokrenula uz podršku Belorusije i poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica” stoji u poljskoj izjavi.

Partizan savladao ekipu Tatrana, u četvrtfinalu SEHA lige igra sa Vespremom

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter