Izvor: Tanjug
02.02.2023 u 16:12
0

Poslanici Evropskog parlamenta podržali: Ukinut imunitet Italijanu Kocolinu i Belgijancu Tarabeli zbog slučaja „Katargejt“!

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) su podržali odluku o ukidanju imuniteta Andrei Kozolinu i Marku Tarabeli, na zahtev belgijskih vlasti koje istražuju tzv "Katargejt", jedan od najvećih korupcijskih skandala koji je ikada uzdrmao institucije EU.

Odobravajući predlog koji je Komisija za pravna pitanja usvojila u utorak, poslanici EP su odlučili da ukinu imunitet Italijanu Kocolinu i Belgijancu Tarabeli. Odluka zvanično saopštena dvojici poslanika i nadležnim organima.

Tarabela je bio prisutan na sednici i izjavio da će glasati za ukidanje sopstvenog imuniteta. On je rekao da je srećan što mu je ukinut imunitet zato što će mu to „omogućiti da se govori pred istražiteljima“.

Izvestiteljka za ovaj slučaj, poslanica iz Francuske Manon Obri (Aubry) iz grupe Levica, u svom izveštaju je preporučila ukidanje imuniteta Kocolinu i Tarabeli kako bi se istraga belgijskih vlasti mogla nastaviti.

Francuska poslanica je preko saopštenja izjavila da „uprkos veličini skandala, mere (Akcioni plan od 14 tačaka) koje je predložila predsednica EP Roberta Metsola, samo su kap u moru“.

ARGENTINAC ODUŠEVLJEN SRBIJOM: Košarkaš Crvene zvezde Luka Vildoza otkriva: „Svima preporučujem igranje za srpske timove!“

„Evropski parlament je brzo ukinuo imunitet poslanicima EP Tarabeli i Kozolinu, u skladu sa mojom preporukom kao izvestioca. Ovom istragom pravda radi svoj deo posla. Ali politika ne radi svoj deo posla. Predsednica parlamenta i glavne (političke) grupe nisu održale obećanje o ambicioznim reformama dato u rezoluciji usvojenoj u decembru, ‘Akcioni plan od 14 tačaka’, koji je umesto obećanja, predstavila Roberta Metsola je laž“, izjavila je Obri.

Predsednica EP Roberta Mecola izjavila je 16 januara da će ova institucija morati da se reformiše, odnosno da se pojačaju nezavisnost, intergitet i odgovornost, kako bi se vratilo poverenje u proces donošenja odluka u EP.

Ona je rekla da je to početak širokih reformi, a povodom korupcijskog skandala, tzv. „Katargejta“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter