20°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: sportski žurnal

SKANDALČINA! Novak ne može u Crnu Goru, a razlog je prosto neverovatan!

Da li će Novak Đoković moći u Crnu Goru ili ga čeka sudbina kao i sve ostale državljane Srbije?  Odluka Vlade Crne Gore da prvog juna otvori granice za više zemalja, ali ne i za stanovnike Srbije – zbog korone, kako glasi objašnjenje – otvara i važno sportsko pitanje: Da li će se takmičenje Adrija tura, planirano za kraj juna u ovoj zemlji, uopšte igrati? - pita se Sportski Žurnal.

Ukoliko Srbin, kao glavni organizator, ne bude mogao zbog pomenute odluke da uđe u Crnu Goru, sigurno je da neće ni ostali teniseri, pa makar bili i iz država iz kojih će se dozvoljavati ulazak. Kako Žurnal saznaje iz krugova bliskih organizacionom odboru Adrija tura, za bilo kakvu odluku je još uvek rano, a situacija se prati i razmatra. To je i razumljivo jer do turnira koji bi trebalo da se održi u Crnoj Gori, ostalo je još oko mesec dana, što je sasvim dovoljno da se odluka podgoričkih vlasti promeni i Srbima dozvoli ulazak u ovu državu. Ovakva situacija otežava organizaciju celog takmičenja, kako iz ugla Crnogoraca, tako i iz Đokovićevog. U Crnoj Gori još nije određen ni grad ni stadion na kome će se Adrija tur eventualno održati i mada se kao glavni favorit pominje hotelski kompleks Porto Montenegro u Tivtu, sad se sve komplikuje. Jer, organizacija svakog događaja, pogotovo vrhunskog kao što je Adrija tur, na kome će učestvovati najbolji teniser sveta i još nekolicina najvećih asova, zahteva ispunjavanje veoma preciznih uslova. I kad je u pitanju smeštaj igrača i kvalitet terena i ostali propratnih detalji. A sve to košta i traži vreme.

Kad je u pitanju Đokovićev pogled na neočekivanu krizu, jasno je da će odmah morati da se razmišlja o alternativi.

Bilo da to bude neka druga zemlja, ili da se taj turnir premesti u državu u kojoj već postoji jedan – a to su Srbija, Hrvatska i BiH.

- Videćemo još, rano je reći. Prvo da sačekamo rasplet s Crnom Gorom – objašnjavaju iz krugova bliskih organizacionom odboru. - Zasad nije određen rok do koga bi odluka Podgorice morala da bude promenjena.

Ono što je sigurno to je da će se Adrija tur sastojati iz četiri turnira. Ne razmišlja se da ukoliko Crna Gora otpadne sa liste organizatora, taj turnir bude otpisan i ceo ciklus se odigra na tri već pomenute lokacije.

Ne sme se nikako zaboraviti ni politički aspekt Đokovićevog gostovanja u Crnoj Gori. Možda je, s obzirom da je nedavno dva puta javno, na društvenim mrežama, pružao podršku srpskom narodu u Crnoj Gori – prvi put povodom litija, pa nedavno povodom hapšenja sveštenika u Nikšiću, kad se zahvalio Svetom Vasiliju Ostroškom – Đoković ličnost koju danas ne bi svi tamo želeli da vide. Pogotovo politički vrh ove zemlje. Jer, šta ako Đokovićev dolazak izazove reakcije – bilo koje vrste, za ili protiv – u zemlji koja je ionako poslednjih meseci veoma podeljena? Možda je zato bolje koronu iskoristiti kao alibi za njegov nedolazak?

U svakom slučaju ovakva odluka Podgorice u mnogome otežava organizaciju Adrija tura, pogotovo jer još nisu 100 odsto potvrđeni domaćini u BiH. I Banjaluka, gde treba da bude odigran četvrti turnir, i Sarajevo koje bi trebalo da ugosti egzibiciju između Đokovića i Damira Džumhura, čekaju zvaničnu potvrdu. U programu takmičenja figuriraju kao domaćini ali je na konferenciji za medije u ponedeljak istaknuto da još nije sigurno da će to i biti.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar