12°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: kurir.rs

ANA IVANOVIĆ POMAŽE PREVREMENO ROĐENIM BEBAMA: Tako mali da bi u srce stali!

Svetski dan prevremeno rođene dece, 17. novembar, ove godine će biti obeležen na poseban način - humanitarnom kampanjom pod sloganom „Tako mali da bi u srce stali“.

Ideja akcije je da svi građani i firme podrže modernizovanje odeljenja neonatalne intenzivne nege u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.

U svetu se svake godine pre vremena rodi oko 15 miliona beba. U Srbiji na svet dođe više od četiri hilajde sićušnih bića, od kojih čak 60 odsto zahteva neki oblik intenzivne nege i lečenja. To znači da u našoj zemlji svakoga dana sedeam beba ne može da nastavi život bez specifične nege i podrške. U obzir treba uzeti i činjenicu da je prevremeno rođenje u Srbiji vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina.

PROČITAJTE I OVO

UMRO REDITELJ TESNE KOŽE: Čuveni Mića Milošević preminuo od korona virusa

TRAMP IM OTVORIO OČI! Amerikanci se izvinjavaju Srbima za sve Bajdenove izjave! (VIDEO)

UŽAS! Teška saobraćajna nesreća u Beogradu! (FOTO)

EKSKLUZIVNO! EPIDEMIOLOG KON: Imamo nalet korona virusa! Ovo je vreme akutnih respiratornih infekcija! (VIDEO)

Ovu divnu kampanju podržala je nekada najbolja svetska teniserka Ana Ivanović u svojstvu ambasadorke UNICEF, Ana Ivanović, koja je posetila jedinicu neonatalne intenzivne nege u Beogradu.

- Veoma sam srećna kada vidim koliko dece može da preživi ukoliko im za to osiguramo najbolje uslove. Pozivam sve da se uključe u ovu kampanju i pomognu koliko mogu, kako bi svaka beba u Srbiji dobila šansu da preživi i razvije svoje pune potencijale - poručila je naša teniserka.

Sredstva prikupljena tokom kampanje biće namenjena za opremanje i modernizovanje neonatalne intenzivne nege u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu, za pokretanje programa i unapređenje usluga za podršku razvoju prevremeno rođenih beba, te podršku u osnivanju prvog Resursnog centra za rani razvoj dece u Srbiji. Naime, prevremeno rođenoj deci neophodna je podrška i nakon izlaska iz bolnice, jer imaju veći rizik da kasne u razvoju i da imaju poteškoće u učenju. Stoga su angažovanje i rad sa porodicama radi lakšeg ranog prepoznavanja razvojnih kašnjenja i pravovremene intervencije najvažniji za zdravlje i budućnost deteta, posebno za decu koja su rođena pre vremena.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar