Izvor: Sportklub.rs
13.02.2023 u 15:35
0

Korak napred za svetski tenis: prvo Žiženg Žang a sada Jibling Vu

Jibing Vu piše novu istoriju kineskog tenisa

Imala je Kina dvostruku grend slem šampionku u Na Li, još mnogo veoma dobrih teniserki, ali dugo se čekalo na proboj u muškoj konkurenciji. Malo-pomalo, barijere se ruše, a jednu veliku je razbio Jibing Vu u nedelju uveče u Teksasu.

Krajem prošle godine je Žizen Žang postao prvi Kinez u top 100, na nedavnom Australijan openu u lepom svetlu nam se predstavio 17-godišnji Šang Junčeg, a sada je red došao na Vua.

Desilo bi se to i mnogo ranije, ali krenimo redom od finala, drame nad dramama i pobede nad Džonom Iznerom sa 6:7 (4-7), 7:6 (7-3), 7:6 (14-12)!

Spasao je četiri meč lopte, prvu još u finišu drugog seta, a onda još tri u taj brejku trećeg – morao je Izner da dobije, te tri su baš bile šanse (dvaput je u razmeni Kinez pogodio na liniju), uključujući i jedan relativno lak volej, ali bilo je suđeno Vuu.

Osvojio je Jibing juniorski US open u singlu i dublu 2017. godine, važio za velikog talenta, ali zbog raznih povreda nije igrao od marta 2019. do januara 2022

Momak iz grada Hangdžou već je prošle godine osvojio tri čelendžera i dogurao do treće runde na US openu, ali sada je eksplodirao. Prvo je izbacio Majkla Moa, zatim trećeg nosioca Denisa Šapovalova, niz nastavio pobedom u četvrtfinalu nad Manarinom, a onda je pao i prvi nosilac Tejlor Fric.

„Izgleda da imam prilično opušten mentalitet. Pokušavam da uživam u tenisu. Kao što ste rekli, ovo mi je prvi put, tako da – zašto da sve shvatam preozbiljno ako je prvi put, zar ne?“, rekao je posle četvrtfinalne pobede Vu, koji je povremeno i model i koji deluje kao da se i te kako dobro snalazi i van granica Kine – ne samo teniski, već generalno.

I za kraj – Izner: imao je Vu i sreće, ali i čelične nerve i strpljenje. I već pokazuje da se dobro snalazi sa širom javnošću.

„Suočio sam se sa 100 asova (zapravo – 44). Dobro je što on ima onu stvar gde daje 100 dolara za svaki as, biće više dece srećno. Preuzeću zasluge za to, jer se ni ne krećem kada on servira“, rekao je uz osmeh Vu na ceremoniji dodele pobednika.

Voli rano da udara loptu, eksplozivan je i poseduje izvanredan bekhend. Vreme je i da kineski muški tenis dobije nekoga blizu vrha, i nadajmo se da će biti sve više dobrih igrača iz svih krajeva sveta – neka se ova naša lepa igra širi i razvija.

„Ispisao sam istoriju za svoju zemlju, za svoj dom. Veoma sam ponosan na sebe“, zaključio je od danas 58. teniser sveta.

Počeo je da se bavi tenisom jer mu je mreža za badminton bila previsoka, a sada će uz pivo i video igrice proslaviti prvu ATP titulu.

APSOLUTNI REKORD JE BLIZU: Još sedam dana i Novaka čeka velika stvar

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter