Izvor: BSC HAPPY
31.01.2023 u 18:10
0

OVAKO O NOVAKU PIŠE NORVEŠKA ŠTAMPA: „Teško ga je voleti, ali i mrzeti! Mozak i srce učinili su ovog Srbina neumoljivom pobedničkom mašinom“

Članak na dve strane objavljen u sportskoj rubrici lista "Aftenposten", o našem najboljem teniseru svih vremena

Norveški najugledniji dnevni list „Aftenposten“ je u ponedeljak objavio tekst o Novaku Đokoviću povodom osvajanja 10. titule na Australijan Openu.

U članku na dve strane objavljenom u sportskoj rubrici lista,  novinar Erlend Nesje piše:

„Prvo je pokazao na glavu, a onda je stisnutom pesnicom desne ruke lupnuo po srcu. Bilo je mnogo simbolike u gestu kojim je Đoković počeo slavlje u prvim sekundama nakon meča u kojem je savladao Grka Stefanosa Cicipasa u finalu Australian Opena i time dostigao Rafela Nadala sa 22 pobede u grand slem turnirima. Jer, i mozak i srce su učinili ovog Srbina neumoljivom pobedničkom mašinom.

Kada je postalo jasno da je ovaj podvig došao tačno godinu dana nakon što je deportovan iz Australije, Đoković je otrčao pravo do tribina gde je bio njegov tim sastavljen od porodice, trenera i prijatelja. Tada je usledio grupni zagrljaj. Krenula su sećanja, a onda i suze radosnice.
To su bili prozori koje nikada ranije nismo videli.

BAJDEN OBRADOVAO ĐOKOVIĆA Srpski teniser moći će da igra na US Openu?

Novak je bio nemilosrdan prema svojim rivalima izgubivši samo jedan set na celom turniru i to je jedan do sada neviđeni uspeh!

Sada je postalo više nego očigledno da se ovaj 35-godišnji teniser iz Srbije upisuje kao najveći teniser svih vremena. Rodžer Federer je već završio karijeru, Rafael Nadal se zbog problema sa povredama i umornim telom opasno približava kraju karijere dok Đoković ne pokazuje ni najmanji znak povlačenja. Već u 2023. godini on može da se popne na najviše mesto, na tron najboljeg igrača svih vremena.

Međutim, nije baš lako voleti ga. Nekima je teško da se odluče da li će ga vole ili mrze. On je, protiv svoje volje dobio ulogu „negativca“ u ovom džentlmenskom sportu.

Bilo je više različitih situacija koje su dovele do toga. Na US openu 2020. godine je u trenucima frustracije udario lopticu prema jednom od linijskih sudija i zbog toga bio diskvalifikovan sa turnira. Pre godinu dana odbio je da se vakciniše i bio je deportovan iz Australije. Takođe, u proleće 2020.godine, usred korone, organizovao je u Srbiji i na crnogorskom primorju teniski turnir posle koga je bilo više zaraženih.

Pre nekoliko dana je njegov otac, Srđan Đoković, pozirao sa ruskom zastavom pored arene Rod Lejver. Takođe je više puta, pa i na ovom poslednjem turniru, izgubio nerve. U meču sa Encom Kouakadom svoj bes je uperio protiv jednog gledaoca rekavši sudiji: „On je pijan i potpuno van kontrole!“

„NOLE, HVALA ZA SVAKU SUZU:“ Čuveni pisac maestralnim tekstom o Đokoviću podigao Španiju na noge!

Ali, on ima i puno svojih dobrih strana. Nole se opisuje kao jedan najljubaznijih u svetskom vrhu tenisa. On novinare uvek gleda u oči kada govori, i daje veoma dobre i sadžzajne odgovore na konferencijama za štampu. Takođe, on je poznat po svome nesebičnom humanitarnom radu pomažući decu u svojoj otadžbini Srbiji.

Đoković ima čitavu armiju fanova u celom svetu ali deluje da nikad neće biti voljen i obožavan kao njegovi dugogodišnji arhirivali Federer i Nadal. Federer je bio poznat kao „onaj koji je igrao najlepši i najelegantiji tenis“ i koji je, sem prvih par godina u karijeri bio poznat da je uvek bio odmeren i fin. Nadal je poznat kao neko ko je, sem zadnjih par godina bio uvek u odličnoj fizičkoj formi. Dopadao se svima svojim požrtvovanim stilom igre i prizemnošću.

Privatna arhiva

Međutim, deluje kao da je Đoković još kompletniji i njega je skoro nemoguće poraziti. Ovaj nemilosrdni 35-godišnjak je onaj sa kim baš niko ne bi voleo da se susretne na terenu, u poslednjih 10 godina.

On ima izvanrednu mentalnu snagu, obožava teške izazove i duge borbe na terenu. To ga tera da bude još fokusiraniji.

Na Vimbldonu 2021. godine mu je jedan novinar rekao da je „loš momak“ koji juri Federera i Nadala svih ovih godina. Đoković je na to odgovorio:
-Ja uopšte ne smatram da sam loš momak. To je vaše mišljenje. Ja idem svojom stazom, gradim svoj put i stvaram sopstvenu priču -poentirao je Đoković, mirniji nego ikad.

U prošlosti, on je bio ”remetilački faktor“ u superduelu između Federera i Nadala. Više godina se svet tenisa vrteo oko ova dva igrača. Iza njih je bio Novak, koji je dugo držao treću poziciju u tom nadmetanju najboljih. Kada je osvojio svoj prvi Grand Slem, u Australiji, 2008. godine, ljubitelji tenisa su već bili obuzeti epskim duelima između Nadala i Federera. Ova dva velika imena su već imala ogroman broj navijača i malo kome se od njih se dopalo to što se pojavio jedan mladi Srbin i pokvario zabavu između njihovih heroja.

“OSTAĆE ZAPISANO KAO NAJSRAMNIJI SPORTSKI MOMENAT U ISTORIJI AUSTRALIJE“: Keli oštro osudio Novakove „mučitelje“( FOTO)

Može se reći da za Đokovića nije bila neka prednost što je svoju izvanrednu karijeru izgradio u samoj epohi Nadala i Federera.  Novak se izborio da bude jedan od najvećih i uskoro će se na tron popeti sasvim sam.

Australijan Open je bio jedna čista pokazna vežba do samog finala gde je on pobedio ambicioznog Grka Stefanosa Cicipasa sa 6-3, 7-6 i 7-6 posle meča koji je trajao malo manje od tri sata. Ovo je bila njegova deseta titula u Australiji i njegov 22. grend slem.

Nema više nikoga ko je iznad njega a ni pored njega, a ove godine ga čega još 3 grend slem turnira “ – stoji u „Aftenpostenu“.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter