Izvor: Happy BSC
26.04.2022 u 22:22
0

AKTUELNOSTI na TV HAPPY: Zapad od Rusije hoće da napravi drugorazrednu silu!

Večeras u emisiji AKTUELNOSTI UŽIVO na TV HAPPY gostovali su: Mitar Kovač- general u penziji, Darko Obradović -Centar za stratešku analizu, i Borislav Lalić – novinar.

O rusko-ukrajinskom sukobu, ali i o drugim aktuelnostima naši gosti govore večeras u emisiji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

AKTUELNOSTI na TV HAPPY: „Svetu je potreban istinski multilateralizam“

Mitar Kovač, general u penziji

– Kada se govori o Ukrajini, ne može se razumeti kontekst sukoba, ako se ne uzme u obzir čitav onaj period posle Drugog svetskog rata. Motiv Zapada, pre svega SAD i Velike Britanije, bio je da sruše Varšavski ugovor, da se razbije Sovjetski Savez. To im nije bilo dovoljno. Globalizam je zahtevao da se sruši sve što im stane na putu. procenilo se da je tu ostala još Ruska Federacija. Nisu to ni krili. Nisu krili da im je to jedan od strateških ciljeva, da Rusija kao takva, treba da se podeli u privrednom i ekonomskom smislu. Sve počiva na tome, na resursima, na tržištu, na teritoriji. Trebalo je iscenirati, održati NATO pakt, doći na granice Ruske Federacije i raditi sve mirnodopskim, a i ratnim sredstvima da se razbije takva jedna moćna država. Ovo što je učinjeno preko Ukrajine je upravo taj scenario koji je zagovaran u tim strateškim krugovima da se ta država  nacifikuje, da se vojnički pripremi, da postane strateški izazov za Rusiju, da se približe ruskim granicama i ruskim centrima moći, posebno sa nukearlim naoružanjem i da se od ove moćne prostorne države stvori država koja će ratovati za njihove ciljeve, makar u ovom spektru kopeninh sukoba. Ovo nije rat Ukrajine i Rusije, već Zapada, predvođenim SAD i Velikom Britanijom, a Ukrajina je proksi teritorija, proksi rat, preko koga svoje moći ispoljavaju vodeće zemlje Zapada. Sve vreme učestvuju u obaveštajno- izviđačkom smislu,  sve one operativne informacije koje dobijaju ukrajinski vojnici dobijaju od obaveštajno-izviđačkih struktura NATO pakta. Te informacije trenutno odlaze u operativni centar ukrjainske vojske. Oni u svakom momentu, skoro slično kao što ruska vojska zna skoro sve položaje ukrajiske vojske, tako i ukrajinska vojska zna gotovo sve njihove položaje, istakao je general.

-Vidimo da će ovaj rat biti eksploatisan do one mere do koje želi Amerika, i ka tome se i ide. Ide se na to da traje što duže, da istroše Rusiju, da oslabe Rusiju, da je iskompromituju. Na to je nekako pristala i  Evropska Unija. Vidimo da se čak i EU militarizuje, postaje kao neko krilo NATO pakta, pa čak i njeni visoki činovnici, predstavnici ističu izjave da se jedini kraj sukoba može izvesti vojničkom pobedom ukrajinske vojske, a u realnom životu znači stradnje ukrajinskog naroda, a Rusija to sebi ne može dozvoliti. Rusija ne može dozvoliti da izgubi rat, jer bi onda Rusija bila ugrožena u ostvarenju svojih strateških ciljeva. Ruska Federacija bi gubitkom u sukobu postala samo regionalna sila i morala bi da odustane od ambicije da postane globalna sila i da ostvaruje svoje interese i ciljeve u skladu sa ostalim globalnim silama u jednom multipolarnom svetu, zaključio je general.

Darko Obradović, Centar za stratešku analizu

-Nije dobro da se istorijske greške ispravljaju oružjem. Nije dobro da Rusija u decembru, januaru uzme celu Ukrajinu kao taoca i kaže da ako se ne vrate na ono iz 1997. godine, Rusija će reagovati…Ne možete voditi preventivni, rat, ne možete povesti rat zbog ekonomskih odniosa, ali ni diplomatskih nesuglasica, istakao je Obradović.

On u emisiji ističe da su SAD, Kanada, Velika Britanija i Zapadne zemlje u Hladnom ratu bile superiornije u odnosu na Sovjetski Savez upravo jer je postao sistem, u kojem su građani bili afirmisani kroz svoj položaj u društvu, kroz svoju pravičnost itd.

Borislav Lalić, novinar

Kad je završen Drugi svetski rat mi smo bili poverovali da je vreme rata i agresija prošlo, da će se svet primiriti i naći mirnu koegzistenciju, ali to se nije desilo do danas. I sad se desio jedan rat koji je na prvi pogled apsurdan. Rat između komuizma i kapitalizma zavšen je padom Berlinskog zida i raspadom Sovjetskog Saveza. Tada se poverovalo da nema potrebe više za sukobima, da će se strasti smiriti,  da će NATO izgubiti svoje uporište, jer više nije ni potreban. To je bila iluzija u koju smo verovali. Ali Amerika je poverovala da je ona sada gospodar sveta posle zavšetka Hladnog rata. Ona je krah komunizma tj. boljševizma videla kao krah Rusije, kao krah Sovjetskog Saveza, ali to nije tačno, nije isto. Komunizam je propao, jer je to bila jedna nemoguća iluzija, istakao je Lalić.

-Pripreme za realizaciju ideje da se Rusija svede na drugorazrednu silu dolaze iz Amerike poslednjih godina, poslednje dve decenije. Sve zemlje koje su nekada pripadale Varšavskom paktu i bile vezane za Sovjetski Savez, kada su se oslobodile Sovjetskog Saveza, primljene su u NATO pakt, a posle odmah u EU. Nije tu bilo „stezanje kaiša“, “ stezanje omče oko vrata“ kao kod nas…“šakom i kapom“ pprimali, samo da bi se izašlo na Crno more, naveo je novinar.

-Svi svetski ratovi imaju pozadinu to ekonomsko pitanje, da se dođe do nafte, energenata..Srbija se devedesetih godina našla na tom putu, na putu Zapada prema Istoku, gde smo se i našli 1999. godine…Ovo što se danas dešava Ukrajini je isporbano 1999. kada je bio prvi prodor Zapada prema Istoku, preko Balkana, dodao je novinar.

-Pregovori između Rusije i Ukrajine najviše zavise od Ukrajine, kada rukovodstvo Ukrajine iznese nešto konkretno. Već je rečeno šta Rusija očekuje od pregovora, to je rečeno na početku rata. Amerika ne podstiče i ne prihvata pregovore, jer ona može na Ukrajince da utiče kad hoće, ona je i dovela do ovog rata, dodao je novinar.

On u emisiji navodi da je očekivao da će Nemačka odbiti poziv SAD da učestvuju zajedno i naoružavaju Ukrajinu, pogotovo imajući u vidu da je Nemačka započela dva svetska rata, ali nije se desilo. Nemačka ipak nije odbila. Dodaje i da Evropa mora da bude oprezna kada je u pitanju jačanje nemačke moći, njen rast i uticaj na evropskom kontinentu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter