Izvor: Kurir.rs
27.03.2023 u 14:57
0

PREDSEDNIK AUSTRIJE IZNEO JASAN STAV: „Dijalog Beograda i Prištine je prioritet, bez sporazuma ne mogu biti deo EU!“

Kritična tema su Beograd i Priština posle iskustva sa Kiprom, rekao je predsednik Austrije i istakao da će EU imati jasna pravila i da se nada dobrim rezultatima nakon dobrih razgovora.

Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen, koji boravi u poseti Albaniji, ocenio je danas da je dijalog između Beograda i Prištine prioritet i istakao da su oni svesni da bez sporazuma ne mogu da budu deo EU.

ALEKSANDAR VAN DER BELEN SMATRA DA OBE STRANE TREBA DA „SARAĐUJU“: Austrija i Mađarska žele što pre mir između Ukrajine i Rusije!

On je čestitao Beogradu i Prištini na dogovoru postignutom u Ohridu za normalizaciju međusobnih odnosa, preneo je Juronjuz Albanija.

Van der Belen je istakao da smatra da bi to mogao biti kamen temeljac u procesu, ako ne pomirenja, ono u, kako je rekao, procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, prenosi „Reporteri“.

„Kao što znate, u stvari je napravljen svojevrsni dogovor, ali bez zvaničnog potpisa učesnika“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem. Prema njegovim rečima, to je definitivno pristup u ovom procesu koji ne treba potcenjivati.

Van der Belen je kazao da je video izbliza, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija u Alpbahu u Austriji koji su zajedno razgovarali.

„Od tada je postignut veliki pomak jer su razgovarali direktno jedan sa drugim, iako nije bilo konkretnih rezultata, ali su strane razgovarale“, rekao je on. Prema Van der Belenovim rečima, dijalog između Beograda i Prištine je svakako težak, ali su oni svesni da bez dogovora neće imati budućnost u EU.

Kritična tema su Beograd i Priština posle iskustva sa Kiprom, rekao je predsednik Austrije i istakao da će EU imati jasna pravila i da se nada dobrim rezultatima nakon dobrih razgovora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter