Izvor: Kurir.rs/Beta
12.03.2023 u 18:50
0

NEMA DRŽAVNE POMOĆI ZA BANKU SILIKONSKE DOLINE: Poruka Dženet Jelen obišla svet u rekordnom roku i podigla prašinu!

Predsednik SAD Džozef Bajden govorio je juče o "naporima za rešavanje situacije", iako Bela kuća nije dala informacije o narednim koracima.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas da savezna vlada neće pomoći banci Silikonske doline koja je bankrotirala ali da radi na tome da pomogne njenim korisnicama.

DŽENET JELEN NAJAVLJUJE „NOVE UDARCE“ – JOŠ OFANZIVNIJE: „Nastavljaju se sankcije SAD protiv Rusije…“

Banka Silikonske doline je pre dva dana zatvorena, što je najveći kolaps jedne banke još od 2008. godine, kada je na vrhuncu Svetske finanijske krize kolabirao Vašington Mjučual.

Sredstva Banke Silikonske doline zaplenila je američka Federalna korporacija za osiguranje, a banka je posrnula nakon što su njeni korisnici, uglavnom radnici u IT sektoru i kompanije sa preduzetničkim kapitalom, počeli da povlače svoj novac, što je stvorilo opštu navalu.

Federalna korporacija za osiguranje osigurava depozite do 250.000 dolara, ali su mnogi korisnici banke imali su više od tog iznosa na svom računu. Postoji bojazan da neki radnici neće dobiti svoje plate.

Jelen je naglasila da je situacija mnogo drugačija od finansijske krize od pre 15 godina zbog koje je država morala da spašava banke kako bi zaštitila industriju.

„Nećemo to ponoviti. Ali zabrinuti smo za štediše i pokušavamo da zadovoljimo njihove potrebe“, rekla je ona. Jelen je pokušala da uveri Amerikance da se neće desiti domino efekat nakon kolapsa banke Silicijumske doline.

„Američki bankarski sistem je zaista bezbedan i dobro kapitalizovan. On je izdržljiv“, rekla je ona.

Jelen je opisala rastuće kamatne stope, koje su Federalne rezerve povećale kako bi se borile protiv inflacije, kao ključni problem za banku Silicijumske doline.

Ona je rekla da očekuje da će regulatori razmotriti „široki spektar dostupnih opcija“ a da je jedna od njih prodaja banke drugoj instituciji, međutim nijedan kupac još nije istupio.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter