Izvor: Happy BSC
06.04.2022 u 10:44
0

AMERIKA KREĆE U RAT PROTIV KINE! Moćno je naoružala TAJVAN, svet je na IVICI novih ratnih razaranja

Američki Stejt department je odobrio da se Tajvanu proda oprema, obuka i niz drugih stavki vezanih za podršku sistemu protivvazdušne odbrane Patriot. Nabavka je vredna oko 95 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

Paket bi u svom sastavu uključivao obuku, planiranje, postavljanje, raspoređivanje, rad, i održavanje sistema protivvazdušne odbrane Patriot i prateće opreme, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD, prenosi Rojters.

Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju Pentagona obavestila je Kongres o mogućoj prodaji, ali uprkos odobrenju Stejt departmenta, obaveštenje ne ističe da je ugovor već potpisan ili da su pregovori zaključeni, navodi Rojters.

Da podsetimo, Zakon o odnosima sa Tajvanom zahteva od Pentagona da podrži napore Tajvana da se zaštiti, ali ne nalaže američkoj vojsci da brani Tajvan ako bude napadnut. Pod današnjom politikom „strateške dvosmislenosti“, Bela kuća ili lideri Kongresa mogli bi da smatraju da su prodaja oružja i obuka dovoljni da ispune obaveze iz Zakona o odnosima sa Tajvanom.

Inače, Kina u odnosu na Tajvan ne dozvoljava da se o njemu govori nikako drugačije osim kao o delu njene teritorije, iako Tajvan sebe smatra suverenom državom. Vojni odnosi Kine i Tajvana su najgori u poslednjih 40 godina, rekao je ranije tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng. Kina je već u nekoliko navrata upozorila Tajvan da će biti napadnuta, i strahovi od kineskog preuzimanja traju već godinama, kako Kina nastavlja da širi svoje vojne kapacitete i sve više osporava američku globalnu hegemoniju, navodi Dejli mejl. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter