Izvor: Tanjug
03.06.2022 u 09:35
0

Amerika želi da ubrza pregovore sa Tajvanom

Novi trgovinski pregovori SAD-a s tajvanskim vlastima mogli bi da idu brže od širih pregovora sa 12 indo-pacifičkih zemalja s obzirom na veliko interesovanje Tajpeja i Vašingtona za produbljivanje ekonomskih veza, izjavila je zamenica trgovinskog predstavnika SAD Sara Bjanki.

Postoje paralele između novopokrenutih pregovora o indo-pacifičkom ekonomskom okviru i tajvanskih pregovora, rekla je Bjanki u intervjuu Rojtersu, dodajući da potonja inicijativa ima za cilj jačanje veza sa Tajpejom u konkretnim ekonomskim oblastima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

RUSKI AMBASADOR U SAD: Novi paket sankcija Rusiji je „još jedna potvrda rusofobične histerije Vašingtona“

„Nestrpljivi smo da krenemo u razgovore s Tajvanom i da izvršimo naš pregovarački zadatak tamo o nizu pitanja – od malih i srednjih preduzeća, digitalne trgovine do oblasti rada, i radujemo se da to bude što je brže moguće“, navela je ona.

Na pitanje da li bi tajvanska inicijativa mogla da urodi plodom pre nego pregovori o Indo-pacifičkom ekonomskom okviru (IPEF), odgovorila je:„Potencijalno da, mogla bi“.

Ovo ostrvo, koje Kina smatra svojom teritorijom, isključeno je iz inicijative IPEF koja obuhvata 14 zemalja i koju je prošle nedelje pokrenuo predsednik SAD DŽo Bajden. Međutim, Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) je u sredu najavila odvojene, bilateralne trgovinske pregovore s tajvanskim predstavnicima.

Inicijativa IPEF, čiji je cilj da angažovanje SAD ponovo bude ekonomski stub u tom regionu, uključiće Japan, Indiju, Južnu Koreju, Indoneziju, Vijetnam, Australiju i druge zemlje, ali ne i Kinu.

Bjanki je rekla da će IPEF takođe početi odmah sa planovima za pregovore, uključujući sastanke na ministarskom nivou u predstojećim mesecima kako bi se definisale teme za razgovore i da će se krenuti s predlozima tekstova za sporazum do kraja leta.

Ni IPEF ni pregovori s Tajvanom neće uključivati smanjenje tarifa i povlašćen pristup tržištu koji nude tradicionalni sporazumi o slobodnoj trgovini.

Prema rečima Bjankijeve, IPEF treba da bude „sporazum 21. veka koji će zaista rešiti probleme 21. veka“, uključujući prepreke u digitalnoj trgovini, kao što su zahtevi za lokalizaciju podataka ili kruta regulativa koja otežava poslovanje kompanijama u nekim zemljama. Rešavanje tih problema će poboljšati pristup tržištu, navela je ona.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter