Izvor: Kurir.rs
04.02.2023 u 18:11
0

AMERIKANCI BESNI ZBOG KINESKE LETELICE: Otkriveni novi detalji o špijunskom balonu!

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je da je upad "balona za nadzor" u vazdušni prostor SAD "neprihvatljiv" i "neodgovoran".

Kina je danas oštro odbacila optužbe za špijunažu koje se tiču balona otkrivenog u vazdušnom prostoru SAD i istakli su da je balon skrenuo sa svoje rute zbog „više sile“, odnosno vetra.

PRIJATELJSTVO MOSKVE I PEKINGA „NEMA GRANICA“: Direktor CIA naglasio da Kina ostaje posvećena partnerstvu sa Rusijom

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je da je upad „balona za nadzor“ u vazdušni prostor SAD „neprihvatljiv“ i „neodgovoran“.

Kina je danas odbacila optužbe za špijunažu, rekavši da se radi o istraživačkom balonu koji je skrenuo sa kursa zbog „više sile“.

– Ne prihvatamo neosnovane spekulacije i senzacionalizam – saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova u subotu, pozivajući se na telefonski razgovor između visokog diplomate Vang Jia i Blinkena dan ranije.

Blinken je otkazao posetu Pekingu planiranu za nedelju. To bi bila prva poseta američkog državnog sekretara Kini od 2018.

Blinken je naglasio da SAD žele da kanali komunikacije sa Pekingom budu otvoreni i da bi poseta trebalo da se održi bez odlaganja „kada uslovi dozvole“.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova ponovio je da se balon koji leti iznad SAD koristi za „meteorološka i druga naučna istraživanja“.

On je dodao da je balon skrenuo sa planirane rute zbog vetra i ograničenih mogućnosti kontrole njegovog leta.

Pentagon to nije prihvatio.

– Znamo da je to balon za nadzor – rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

Balon je otkriven iznad države Montane, na čijem je severu u jednoj vojnoj bazi uskladišteno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojevim glavama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter