Izvor: BSC Happy
06.02.2023 u 13:15
0

„AMERIKANCI IZGLEDAJU LUDO“ Izjave Pentagona o mogućem sukobu SAD i Kine pojačale krizu između dve države!

SAD su odavno izgubile dominantnu ulogu i superiornost u oblasti bezbednosti.

Pokušaji SAD da započnu rat sa Rusijom, kao i izjave Pentagona o mogućem sukobu SAD i Kine 2025. godine, povećali su krizu u odnosima Pekinga i Vašingtona, piše „Asia Times“.

– Za kinesko rukovodstvo Amerikanci izgledaju jednostavno ludi. Peking pokušava da shvati da li Vašington zaista želi da započne rat sa Rusijom ili su izjave Bajdenove administracije samo držanje – navodi se u članku.

Prema rečima novinara Brendona Vajherta, poslednja stvar koju Amerika treba da uradi jeste da „uđe u borbu sa nuklearno naoružanom Kinom i Rusijom“.

Prema njemu, SAD su odavno izgubile dominantnu ulogu i superiornost u oblasti bezbednosti.

RASTU TENZIJE: Peking uputio protest Vašingtonu zbog uništenja vazdušnog balona iznad SAD

Kao primer, navodi nedavni incident sa kineskim balonom iznad Atlantika. On je, prema rečima stručnjaka, razotkrio „rupe“ u američkom vazdušnom prostoru.

– U očima većeg dela sveta, američko vođstvo više ne izgleda stabilno. Pred našim očima se rađa novi svetski poredak, pošto svet više ne maršira do američkog bubnja – zaključio je novinar.

U SAD je balon primećen krajem januara i prijavljen je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, ali ga, po savetu šefa Pentagona Lojda Ostina, nisu oborili iznad teritorije zemlje. Vojni resor je saopštio da je to aparat korišćen za praćenje strateških objekata. Zbog ovakve situacije, američki državni sekretar Entoni Blinken odložio je posetu Pekingu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE
Kina je zauzvrat poručila da ne prihvata neosnovane spekulacije i pompe oko balona. Kako je objašnjeno u Pekingu, to je bio civilni meteorološki balon koji je skrenuo sa rute, a upotreba vojne sile protiv njega je preterana reakcija.
Osim toga, krajem januara zvanični predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova pozvao je SAD da obustave isporuke naoružanja Ukrajini, nazvavši Vašington glavnim pokretačem ukrajinske krize i nestabilnosti u svetu.
Rusija je prošlog proleća poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke vojne opreme Kijevu. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje postati legitimna meta ruske vojske.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter