Izvor: Kurir.rs
23.03.2023 u 10:18
0

DANAS SE SASTAJE SA DRŽAVNIM VRHOM: „Analena Berbok dolazi u Skoplje da podrži ustavne izmene!“

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je, uoči posete, iznelo ocenu da je Severna Makedonija „ključna zemlja“ za proces proširenja EU i navelo da je glavni cilj posete Analene Berbok deblokada procesa ustavnih amandmana.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok doputovaće danas u Skoplje gde će se sastati s državnim vrhom, ali i sa opozicijom u pokušaju da pruži podstrek ustavnim izmenama kojima bi Bugari i druge zajednice trebalo da budu uključene u Ustav Severne Makedonije.

ANALENA BERBOK TOKOM POSETE BAGDADU: „Iranski raketni napadi na Irak rizikuju regionalnu stabilnost!“

Berbok kaže da očekuje široku podršku u parlamentu za ustavne izmene i traži da se ostave po strani partijski interesi i kalkulacije. „Mesto Severne Makedonije je u EU, kao i našim drugim partnerima sa Zapadnog Balkana. Da zaista to mislimo, pokazali smo najkasnije u julu 2022, kada su zvanično počeli pristupni pregovori sa EU“, rekla je Berbok uoči dolaska u Skoplje.

Nemačka ministarka kaže da očekivanja velike većine građana ne smeju biti izneverena. „Velike nade i očekivanja koje ljudi u Severnoj Makedoniji imaju u vezi s procesom pridruživanja su za nas u isto vreme i šansa i opasnost.

Opasnost, jer bismo mogli da izgubimo Makedonke i Makedonce za Evropu ako EU izneveri njihova očekivanja, uprkos svom napretku i bolnim ustupcima koje su napravili u proteklih 17 godina. Šansa, jer je svim učesnicima u procesu proširenja EU jasno o čemu se zapravo radi: o budućnosti u evropskoj porodici, o regionu sa stabilnim blagostanjem i mirom, o samoopredeljenju“, rekla je šefica nemačke diplomatije.

„Dobro razumem da se trenutno u Severnoj Makedoniji sa srcem i strašću raspravlja o svim pitanjima identiteta, istorije, jezika i kulture“, priznaje Berbok. „Nije drugačije ni kod nas i to je prirodno kada je reč o važnim pitanjima kao što je promena Ustava.

Ali, iskustvo pokazuje: u takvim situacijama se isplati ostaviti po strani partijsko-političke kalkulacije, rukovoditi se jasnim ciljem i u tom pravcu se odlučno boriti“, rekla je Analena Berbok uoči posete Skoplju. Pored Severne Makedonije, šefica nemačke diplomatije posetiće i Gruziju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter