Izvor: Tanjug
28.02.2023 u 16:27
3

ANTIRUSKA KAMPANJA Entoni Blinken doputovao u Kazahstan sa upozorenjem!

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u Kazahstanu, na jednom od niza sastanaka s najvišim diplomatama zemalja Centralne Azije, rekao da nijedna država, posebno one koje su tradicionalno bile u orbiti Moskve, ne može da ignoriše pretnje koje ruska agresija predstavlja ne samo njihovoj teritoriji, već i za pravila međunarodnog poretka i globalne ekonomije.

Bajdenova administracija danas je obećala da će podržati punu nezavisnost pet centralnoazijskih zemalja u prilično direktnom upozorenju bivšim sovjetskim republikama da je vrednost Rusije kao partnera teško poljuljana njenim jednogodišnjim ratom protiv Ukrajine.

Entoni Blinken je naglasio važnost poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti. Države Centralne Azije zauzele su poziciju neutralnosti prema situaciji u Ukrajini, ne podržavajući ni rusku operaciju, niti osudu rata SAD i Zapada.

„Još kao prva nacija koja je priznala Kazahstan u decembru 1991. godine, Sjedinjene države su čvrsto posvećene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Kazahstana, kao i zemalja širom regiona“, rekao je Blinken nakon sastanka u Astani sa ministrima spoljnih poslova takozvane grupe C5+1, koju čine SAD i Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

„U našim današnjim razgovorima, ponovo sam potvrdio nepokolebljivu podršku SAD Kazahstanu, kao i svim nacijama, da slobodno odrede svoju budućnost, posebno kada obeležavamo godinu dana otkako je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u neuspelom pokušaju da porekne ljudsko pravo na slobodu“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare s kazahstanskim ministrom inostranih poslova Muhtarom Tileuberdijem.

Tileuberdi je, kako je kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev ranije rekao, zahvalio Blinkenu na posvećenosti SAD slobodi Kazahstana, ali je nagovestio da je malo verovatno da će njegova zemlja zauzeti ni prorusku ni prozapadnu poziciju. Ministar je dodao da će Kazahstan nastaviti da deluje u svom nacionalnom interesu s obzirom na „složenu međunarodnu situaciju“.

„ODVODILI SU NAŠE MOMKE I VRAĆALI IH PRETUČENE“: Bivši ukrajinski vojnik otkrio kakvu je torturu doživeo i zašto je napustio vojsku Ukrajine

„Naša zemlja nastavlja uravnoteženu multilateralnu spoljnu politiku“, rekao je on.

Tileuberdi je rekao da, iako Kazahstan ima veoma bliske i istorijske veze sa Rusijom i Ukrajinom, neće dozvoliti da se njegova teritorija koristi za bilo kakvu rusku agresiju ili izbegavanje sankcija. On je takođe istakao da, bez obzira na to što Kazahstan deli najdužu kopnenu granicu na svetu sa Rusijom, ne vidi pretnju od Moskve.

Današnja Blinkenova poseta Astani i sutrašnja Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana, predstavljaju njegovo prvo putovanje u Centralnu Aziju kao državnog sekretara i dolazi samo nekoliko dana nakon godišnjice rata u Ukrajinu. Nijedna od pet bivših sovjetskih republika u Centralnoj Aziji, koje se tradicionalno posmatraju kao deo sfere uticaja Kremlja, nije javno podržala napad. Kazahstan je prošle jeseni dočekao desetine hiljada Rusa koji su bežali od vojnog poziva.

Tokajev je telefonom razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tri puta otkako su ruske trupe ušle u Ukrajinu prošlog februara, pozivajući na diplomatsko rešenje sukoba u skladu sa poveljom UN i međunarodnim pravom. Međutim, svih pet centralnoazijskih republika, zajedno sa Indijom, koju će Blinken posetiti nakon Uzbekistana, bile su uzdržane u glasanju kada je trebalo da osude napad Rusije na Ukrajinu kao kršenje osnovnih međunarodnih principa prošle nedelje na Generalnoj skupštini UN na prvu godišnjicu rata.

„Ako dozvolimo da se ti principi nekažnjeno krše, to otvara izglede da će sama Rusija nastaviti da razmatra dalju agresiju na druge zemlje ili će druge zemlje naučiti pogrešnu lekciju i postati agresori, jer mogu da kažu ’ako Rusija može da se izvuče sa ovim, možemo i mi“, rekao je Entoni Blinken.

SAD su decenijama pokušavale bez velikog uspeha da odvoje od uticaja Moskve bivše sovjetske nacije u regionu, a neke zemlje, pre svega Uzbekistan i Tadžikistan, logistički su pomogle SAD tokom 20-godišnjeg sukoba u Avganistanu, ali kao članice Zajednice nezavisnih država održavaju duboke veze sa Rusijom u ekonomskoj, vojnoj i diplomatskoj sferi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “ANTIRUSKA KAMPANJA Entoni Blinken doputovao u Kazahstan sa upozorenjem!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter