Izvor: Tanjug
06.03.2023 u 14:46
1

ANTONIO GUTEREŠ JASNO STAVIO DO ZNANJA: „Ženska prava nisu luksuz koji može da čeka dok se ne reše krize u svetu“

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je danas da prava žena nisu luksuz koji može da čeka dok se ne reše krize u svetu i naveo da svakih deset minuta jednu ženu ili devojčicu usmrti član porodice ili partner, a da svaka dva minuta jedna žena umre tokom trudnoće ili porođaja.

Antonio Gutereš u autorskom tekstu povodom 8. marta, Medjunarodnog dana žena, ocenio da širom sveta ostvareni napredak u pogledu prava žena polako nestaje pred našim očima, a najnovije prognoze procenjuju da će, ako se nastavi ovim tempom, biti potrebno još 300 godina da se postigne puna rodna ravnopravnost.

– Moramo preokrenuti ove užasne trendove i zauzeti se za živote i prava žena i devojčica, svuda. Ovo predstavlja jedan od mojih glavnih prioriteta i okosnicu rada Ujedinjenih nacija širom sveta. Od Južnog Sudana do Mijanmara, podržavamo žene i devojčice u krizi osiguravajući da se u mirovnim procesima čuje i njihov glas, naveo je Antonio Gutereš.

On je ocenio i da današnje krize koje se nadovezuju jedna na drugu, od rata u Ukrajini do vanredne klimatske situacije, najpre i najteže pogađaju žene i devojčice.

– U svetlu globalnih izazova po demokratiju, u pitanje se dovode i uskraćuju prava žena nad njihovim telima i prava na samostalno odlučivanje o sopstvenim životima, napisao je Gutereš, saopštila je Kancelarija UN u Beogradu.

On je naveo da dva statistička podatka vrlo ilustrativno opisuju neuspeh.

– Svakih deset minuta jednu ženu ili devojčicu usmrti član porodice ili intimni partner. Svaka dva minuta jedna žena premine tokom trudnoće ili porođaja. Većina takvih smrtnih slučajeva može se u potpunosti sprečiti, istakao je Gutereš.

Ove godine, kako je dodao, Međunarodni dan žena usredsređen je na zatvaranje rodnog jaza u nauci, tehnologiji i inovacijama. Globalno gledano, pristup i korišćenje interneta je za 21 odsto verovatnije među muškarcima nego među ženama, a u zemljama sa niskim dohotkom ta razlika je i preko 50 odsto, navodi se u tekstu.

Naglasio je da su čak i najbogatije zemlje na gubitku zbog rodno-zasnovanih stereotipa i istorijske pristranosti. Na primer, u tehnološkoj industriji, muškarci su dvostruko brojniji od žena, a u polju veštačke inteligencije, taj odnos je pet prema jedan. Diskriminacija žena u nauci i tehnologiji posledica je viševekovnog patrijarhata, diskriminacije i pogubnih stereotipa, ocenio je Gutereš i dodao da žene čine svega tri odsto dobitnika Nobelove nagrade u naučnim kategorijama od 1901. godine do danas, a žene na internetu – uključujući naučnice i novinarke – često su na meti seksističkog govora mržnje i zlostavljanja čija je namera da ih ućutkaju i posrame.

STRAH I STREPNJA NE JENJAVAJU? Gutereš upozorio na mogućnost da Rusija upotrebi nuklearno oružje!

– Potrebna nam je akcija na više frontova kako bismo osigurali da žene i devojčice mogu da daju svoj puni doprinos globalnom znanju kroz nauku i tehnologiju. Moramo srušiti barijere – od diskriminatornih podataka do stereotipa koji devojčice odvraćaju od izučavanja prirodnih nauka u ranom uzrastu, poručio je Gutereš.

Dodao je da donosioci odluka svih vrsta moraju pospešiti učešće i liderstvo žena u nauci i tehnologiji.

– Trebalo bi da budu kreativni, prošire mogućnosti za zapošljavanje i da se ono temelji na veštinama. I moraju biti istrajni u takvoj nameri. Rodna ravnopravnost se neće desiti sama od sebe, ona mora postati prioritet na kome će se posvećeno raditi. Ovaj pristup daje rezultate u Ujedinjenim nacijama, gde imamo sopstvenu strategiju rodnog pariteta među zaposlenima, naglasio je on.

Smatra i da je potrebna akcija kako bi se stvorilo bezbedno digitalno okruženje za žene i kako bi se pozvali na odgovornost počinioce digitalnog nasilja, kao i digitalne platforme koje im to omogućavaju. On navodi da Ujedinjene nacije sarađuju s vladama, civilnim društvom, privatnim sektorom i drugim akterima na Kodeksu ponašanja čiji je cilj smanjenje štete i povećanje odgovornosti na digitalnim platformama, istovremeno braneći slobodu izražavanja.

– Ženska prava nisu luksuz koji može da čeka dok ne rešimo klimatsku krizu, okončamo siromaštvo i stvorimo bolji svet, istkao je Gutereš.

Takođe, ulaganje u žene i devojčice predstavlja najsigurniji način da se uzdignu svi ljudi, zajednice i zemlje, te da se ostvare ciljevi Agende za održivi razvoj do 2030. godine.

– Udružimo snage za inkluzivniji, pravedniji i prosperitetniji svet za žene i devojčice, muškarce i dečake, svuda, poručio je Gutereš.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ANTONIO GUTEREŠ JASNO STAVIO DO ZNANJA: „Ženska prava nisu luksuz koji može da čeka dok se ne reše krize u svetu“”

  1. E pa gospodine Gutieŕez ako je i od Vas suvise je
    Samo nam objasnite kakve veze ima Rusija i rusko bombardovanje sa smrtnosti eksplicitno zena u svetu.
    Bolje bi bilo da svi vi bogati uložite u ekonomije i obrazovanje intenzivno siromašnih zemalja pa ćete videti kako se smanjuje smrtnost zena !!!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter