Izvor: Tanjug
14.03.2023 u 11:35
0

„AUKUS“ NABAVLJA PODMORNICU NA NUKLEARNI POGON: SAD, Velika Britanija i Australija odmeravaju snage sa Kinom

SAD, Australija i Velika Britanija su predstavile detalje plana kojim Kanbera početkom 2030-ih nabavlja podmornice na nuklearni pogon, kako bi parirala kineskim ambicijama u Indo-pacifičkom regionu.

U obraćanju na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Dijegu, u pratnji australijskog premijera Entonija Albanezea i britanskog premijera Rišija Sunaka, predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je sporazum u okviru partnerstva tri zemlje (AUKUS), delom zajedničke posvećenosti slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu sa dva „najsnažnija i najsposobnija saveznika Amerike“.

Bajden je naglasio da su podmornice „na nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružane“.

Kina je saopštila da sporazum AUKUS krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i navela je da transfer materijala za nuklearno oružje iz države sa nuklearnim naoružanjem u državu bez nuklearnog oružja „očigledno“ kršenje ovog sporazuma.

Partnerstvo, najavljeno 2021., omogućava Australiji da pristupi podmornicama na nuklearni pogon, koje su nevidljivije i sposobnije od plovila na konvencionalni pogon, kao protivteža gomilanju kineske vojske, navodi Rojters.

Albaneze je rekao da sporazum „predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u odbrambenu sposobnost Australije u čitavoj istoriji zemlje“.

BAJDEN SE NADA: Očekuje da će uskoro razgovarati sa kineskim predsednikom

To je takođe prvi put u 65 godina da su SAD podelile svoju tehnologiju nuklearnog pogona, „i mi vam zahvaljujemo na tome“, rekao je on.

Sunak je AUKUS nazvao „najznačajnijim multilateralnim odbrambenim partnerstvom“ u prethodnom periodu.

Prema sporazumu, SAD nameravaju da prodaju Australiji tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virdžinija, koje proizvodi Dženeral Dajnamiks, početkom 2030-ih, uz opciju da Australija kupi još dve ako bude potrebno, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Buduća generacija podmornica će se graditi u Velikoj Britaniji i Australiji uz američku tehnologiju i podršku.

Pregovori za AUKUS uključuju otkazivanje ugovora vrednog 66 milijardi dolara za francusku flotu konvencionalnih podmornica, što je izazvalo diplomatski sukob unutar zapadnog saveza koji je trajao mesecima, podseća britanska agencija.

Dogovor podrazumeva procenjene troškove za Australiju od 245 milijardi dolara do 2055., a premijer Albaneze je branio ovu potrošnju i poručio da je to „ekonomski plan, a ne samo plan odbrane i bezbednosti“.

PESKOV OTVORIO SVE KARTE: „Na Srbiju se vrši pritisak bez presedana – protivreči normama međunarodnog prava“

Rekao je da očekuje da će AUKUS dovesti do ulaganja od četiri milijardi dolara u industrijske kapacitete Australije u naredne četiri godine i otvoriti oko 20.000 novih radnih mesta u naredne tri decenije.

On je rekao da će za to biti potrebna sredstva u iznosu od oko 0,15 odsto BDP-a godišnje.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika Danijel Kritenbrink saopštio je danas da su SAD obavestile svoje partnere na jugoistoku Azije, uključujući Indoneziju i Maleziju, o sporazumu AUKUS,kako bi jasno objasnile šta on tačno predstavlja, navodi Rojters.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter