Izvor: Sputnjik
25.02.2023 u 10:27
2

BAJDEN O KINESKOM PLANU ZA UKRAJINU: Ako ga Putin pozdravlja kako može da bude dobar?

Američki predsednik DŽo Bajden izjavio je da plan za rešavanje sukoba u Ukrajini koji je predložila Kina odgovara samo Rusiji.

Tokom intervjua za televiziju „Ej-Bi-Si“ Bajden je upitan kako ocenjuje kineski plan „koji su pozdravili u Moskvi“.

– Mislim da ste sami odgovorili na svoje pitanje. Ako ga Putin pozdravlja kako može da bude dobar? Ne šalim se, biću potpuno iskren: u tom planu nisam video ništa što bi ukazivalo na to da bi njegova realizacija bila od koristi bilo kome drugom osim Rusiji – rekao je Bajden.

BAJDENOVA PORUKA NA GODIŠNJICU POČETKA RATA U UKRAJINI: „Putin je upoznao hrabrost Ukrajine i gvozdenu volju naroda celog sveta“

Kako je dodao, sama ideja da će „Kina pregovarati za Ukrajinu o ishodu rata koji je potpuno nepravedan jednostavno nije racionalna“.

Američki lider je takođe kazao da ne očekuje da će Kina pružiti Rusiji značajnu vojnu pomoć za vođenje specijalne vojne operacije u Ukrajini.

– Ne očekujem to. Ne očekujem od Kine bilo kakvu veliku inicijativu po pitanju isporuke oružja Rusiji – rekao je Bajden.

Prethodno je Kina objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“ kineski spoljnopolitički resor navodi i da ́će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Moskva visoko ceni nastojanja Kine da pruži doprinos rešavanju ukrajinskog sukoba mirnim putem, te da deli stavove Pekinga o ukrajinskoj krizi.

Ruski lider Vladimir Putin još se nije oglašavao povodom kineskog plana za rešavanje sukoba u Ukrajini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “BAJDEN O KINESKOM PLANU ZA UKRAJINU: Ako ga Putin pozdravlja kako može da bude dobar?”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter