Izvor: Tanjug
14.03.2023 u 11:09
0

BAJDEN SE NADA: Očekuje da će uskoro razgovarati sa kineskim predsednikom

Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je na sastanku sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom u San Dijegu da očekuje da će „uskoro“ razgovarati sa predsednikom Kine Si Đinpingom, ali nije precizirao kada bi taj susret mogao da se odigra.

Na pitanje da li bi Kina mogla da vidi dogovor SAD, Velike Britanije i Australije o nuklearnim podmornicama kao agresiju, Bajden je odgovorio odrečno, prenosi Rojters.

https://happytv.rs/svet/peskov-otvorio-sve-karte-na-srbiju-se-vrsi-pritisak-bez-presedana-protivreci-normama-medjunarodnog-prava/553730/

SAD, Australija i Velika Britanija su predstavile detalje plana kojim Kanbera početkom 2030-ih nabavlja podmornice na nuklearni pogon, kako bi parirala kineskim ambicijama u Indo-pacifičkom regionu.

U obraćanju na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Dijegu, u pratnji australijskog premijera Entonija Albanezea i britanskog premijera Rišija Sunaka, predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je sporazum u okviru organizacije AUKUS, delom zajedničke posvećenosti slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu sa dva „najsnažnija i najsposobnija saveznika Amerike“.

ZELENSKI O TEŠKOJ SITUACIJI U BAHMUTU: „Budućnost Ukrajine odlučuje se na istočnom frontu“

Bajden je naglasio da su podmornice „na nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružane“, dodaje britanska agencija.

Kina je saopštila da sporazum AUKUS-a krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i navela je da transfer materijala za nuklearno oružje iz države sa nuklearnim naoružanjem u državu bez nuklearnog oružja „očigledno“ kršenje ovog sporazuma.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter